Vijesti

TVSA/Video: Da li su zdravstvene ustanove spremne za provođenje masovne imunizacije

Dok je u zemljama regiona, pa i i drugom bosanskohercegovačkom entitetu imunizacija stanovništva uveliko počela, u Federaciji još uvjek čekamo nabavku vakcine, naravno ako izuzmemo one koje smo dobili kao humanitarnu pomoć. Jedan izvjestan broj zdravstvenih radnika jeste vakcinisan,međutim postavlja se pitanje šta je sa ostalima? Hoce li i kada obično stanovništvo doći na red za imunizaciju i imaju li vlasti plan i organizaciju za masovno vakcinisanje.

Dok se čeka dolazak vakcine, mnoge građane zabrinjava način i organizacija, te da li su zdravstvene ustanove spremne za provođenje masovne imunizacije, imajući u vidu sve ranije rupe u zdravstvenom sistemu.

23.400 doza BioNTech/Pfizer vakcine  očekuju se 24. marta. Radi se o vakcinama naručenim kroz COVAX program. Plan imunizacije ranije je proslijeđen  kantonalnim zavodima za javno zdravstvo i kantonalnim ministarstvima zdravstva a preko njih zdravstvenim ustanovama. Kako će se vrišti cijepljenje i po kojim prioritetima rekli su nam u Zavodu za javno zdravstvo KS.

Kada su u pitanju prijave za cijepljenje, u opciji su dvije varijante, putem online aplikacije koja je već završena, te prijava preko svojih timova porodične medicine. Spreman plan imunizacije imaju i u Zeničko Dobojskom kantonu.

Podsjećamo Plan cijepljenja protiv Covid-19. usvojila je Federalna vlada u januaru ove godine, uz stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo Federacije, prema njemu cijepljenje je besplatno i dobrovoljno za sve građane,i zasnovan na principima jednakosti, pravičnosti i solidarnosti prema najugroženijima. Kako saznajemo većina kantona vakcinaciju će odvijati prema planu koji im je proslijedio Federalni zavod za javno zdravstvo.

Marina Jeina, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.