SarajevoVijesti

TVSA/Video: Skupština KS na hitnoj sjednici razmatrala Prijedlog izmjena i dopune zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS

Skupština Kantona Sarajevo na hitnoj sjednici razmatra Prijedlog izmjena i dopune zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS. Cilj je da se stvori pravni osnov za cijelu godinu kako bi se pomoglo privrednicima kojima bude zabranjen rad. Pored toga Skupština bi trebala razmatrati i zabranu rada kladionicama.

Pandemija korona-virusa ostavila je strašne posljedice na zdravstvo i ekonomiju. Od početka godine 123 poslovna subjekta u KS prestala su sa radom, a bez posla su ostala 1.292 radnika. 80 miliona maraka iznosio je pad prometa. Vlada KS se odlučila finansirati minimalnu platu i doprinose za radnike čijim poslovnim subjektima je zabranjen rad. Za ove potrebe u budžeti je osiguran 21 milion maraka.  

13 od 21 milion maraka pomoći tek treba KS da uplati Ministarstvo finansija BiH, podsjećaju iz Stranke demokratske akcije. Oni su pozvali Vladu KS da proglase stanje prirodne nesreće, ne čekajući Federaciju, kako bi se pomoglo i drugim privredncima. Smatraju kako se novac iz kapitalnih projekata i drugi budžetski prihodi trebaju preusmjeriti za ove namjenu. Iz ove stranke su imali nekoliko amandmana.

U Našoj stranci su mišljenja kako bi zaustavljanje kapitalnih projekata značilo manje manje prihoda i gubitak radnih mjesta. U Narodu i pravdi i Demokratskoj fronti smatraju kako Kanton Sarajevo samostalno pokušava riješiti ovaj problem, bez da optereti nivo Federacije.

Iz SDP-a podsjećaju kako smo u prošloj godini ostali bez više od 15.000 radnih mjesta i 800 miliona maraka indirektnih poreza. Privrednici su i kada ne rade dužni plaćati dadžbine, zbog čega je bitno sačuvati radna mjesta. Klub SDP-a je nekoliko zaključaka vezanih za pomoć privrednim subjektima.

Nekoliko zastupnika u Skupštini KS, poput predsjedavajućeg Elvedina Okerića i zastupnika Damira Marjanovića, predlagali su da se kroz ovaj ili neki drugi zakon, izvrši povrat upisne školarine samofinansirajućim studentima za ovu godinu koji imaju prosjek viši od 8.

Jasmin Begić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.