online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: Uspješno završen projekt “100 najvećih u BiH”

100 najboljih komapnija u BiH u protekloj godini ostvarilo je dobit u iznosu od milijardu i 980 miliona maraka. BiH ima kompanije, resurse i kadrove koji se mogu nositi sa izazovima i uspjeti prevazići sve poteškoće na koje nailaze, rečeno je na pres konferenciji na kojoj je predstavljena 33. realizacija projekta „100 najboljih u BiH i regiji“.

Na rang-listama našle su se 764 kompanije, od tog broja 453 iz Federacije BiH, 281 iz RS-a i 30 iz Brčko distrikta BiH. Sve one zajedno su ostvarile 30,764 milijarde KM prihoda. Izvoz rangiranih je iznosio 5 milijardi I ,659 miliona KM, dok ukupna dobit iznosi milijardu i 980 miliona KM. Sve to uz zapošljavanje  137.501 radnika.

„U projektu 100 najvećih, predstavili smo 30 ključnih industrijskih grana sa najuspješnijim kompanijama kao i 140 lokalnih zajednica, odnosno presjek opština sa najuspješnijim kompanijama koje posluju unutar tih lokalnih zajednica“, rekao je Emil Kučković, direktor Poslovnih novina.

U godini posebnih okolnosti u svjetskoj pa i domaćoj ekonomiji, uzrokovane pandemijopm korona virusa, najbolji su ipak našli modele kako da posao prilagode novonastaloj siruaciji, ali i kako zadržati radnike.

„Smatramo da će naša privreda uhvatiti neki novi zamah i nadoknaditi ono što je u prethodnih pola godine izgubljeno. Smatramo da je manifestacija dobro prošla i da smo poslali dobru poruku“, istakla je Gordana Tujković, direktorica kompanije.

Budućnost regije je u ekonomskom razvoju, a najuspješniji privrednici već su otvorili puteve ekonomske saradnje i žele zajednički ekonomski prostor kako bi ojačali kapacitete.  Osnovni cilj im je doprinos razvoju bosanskohercegovačke privrede,  ekonomskog ambijenta u BiH te ostvarivanje regionalne saradnje.  

Lejla Lipa, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia