online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Sve više nesuglasica u KS dovodi u pitanje stabilnost Vlade KS

Od Šestorke, preko Četvorke do Trojke – to je, u najkraćem, put aktuelne većine u Kantonu Sarajevo. Nejedinstvo oko Uredbe  o ventilacionim koridorima, nepostojanje kvoruma na posljednjem skupštinskom zasjedanju kao i nesuglasice vezano za dodjelu sredstava kulturnim institucijama, pokrenuli su u dijelu javnosti dovođenje u pitanje stabilnosti sarajevske Trojke.

Normalno je da stranke iz vladajuće Trojke s različitim ideološkim i drugim stavovima imaju određene probleme u zajedničkom djelovanju, smatra zastupnik u Skupštini KS Samir Suljević. U SDP-u, kaže, idu rezonom “šta nas spaja”. 

“Ja evo naprimjer nisam bio zadovoljan dvije zadnje sjednice Skupštine gdje Koalicija nije izgledala dobro, ali mislim da to nije stav Koalicije kao koalicije nego je stav nekih tehničkih problema gdje se napravi određena greška, te greške treba ispravljati i mislim da ova koalicija uz sve probleme koji postoje, vrlo je stabilna i da će dugo vremena i biti stabilna u KS”, Istakao je Suljević.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo kaže da se opozicija u kontinuitetu trudi pokazati da je Vlada Kantona Sarajevo nesposobna, te da SDA koristi svaku situaciju da istakne da u “Trojci” vlada nesloga. 

“Kada je u pitanju koalicioni sporazum i koalicioni partneri NIP, SDP, NS i pojedini samostalni zastupnici, mi svakako imamo određena različita mišljenja po nekim temama. Međutim, nikad ne bi ugrozili koncept koji smo ponudili građanima. Koncept koji nudi puno više odgovornosti, transparentnosti, priznavanja grešaka i promptnog popravljanja istih”, rekao je Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS.

Politike koje su formirale novu vladu KS pokazale su odgovornost koja se ogleda u činjenici da su preuzele vlast u najgorem trenutku – između dva talasa pandemije COVID-a 19, ističe Vibor Handžić. S tim se slaže i njegov kolega iz zastupničkih klupa.

“Pa smo postavili komandanta zdravstva koji je evidentno u ovom periodu učinio s ovom Vladom veliki posao. Mi danas dolazimo u situaciju da je pandemija pod kontrolom, a vratite film kad smo preuzeli vlast u KS kakva je situacija bila. Od otvaranja punktova do mnogo velikih stvari koje smo uradili u organizaciji zdravstvenog Sistema”, rekao je Suljević.

“Neke stvari koje su dugo vremena bile problematične kao što je odvoz smeća u Kantonu Sarajevo jeste ogroman problem na terenu koji se mora hitno sanirati, ali smo nekoliko puta to komunicirali u javnosti. Bez obzira što je svaka ljutnja građana apsolutno opravdana, da su bile neke objektivne okolnosti zbog čega se te stvari dešavaju, a one su 90 posto nasljeđene od strane bivše Vlade KS”, rekao je Vibor Hadndžić, zastupnik u Skupštini KS.

Od 12. marta bio je blokiran rad tri nova ministarstva. Izmjene i dopune Zakona o organizaciji i djelokrugu uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo izglasane su 7. aprila. Kritike su upućene i na Nacrt zakona o zabrani nepotizma i stranačkog zapošljavanja zbog nejasnih formulacija i nedorečenosti. Slučajno ili ne, aktuelna ministrica pravde podnijela je ostavku iz, kako je rekla, privatnih razloga. Također, Odluka o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora stavljena je van snage na sjednici Vlade KS isključivo glasovima ministara iz Naroda i Pravde. Koliko je Koalicija zaista stabilna – pokazaće vrijeme.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia