online slots game malaysia
SarajevoVijesti

CBBiH – Zakoniti smo vlasnik kupljene parcele na lokalitetu Hastahana

Centralna banka BiH nije zvanično primila mišljenje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika da idejni projekt Centralne banke BiH na lokalitetu Hastahana u Sarajevu nije u skladu s odredbama Odluke o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH.

– Informacija o tome je objavljena na društvenim mrežama i u ovom momentu se ne možemo izjasniti o pravnim posljedicama na prava Centralne banke BiH kao zakonitog i savjesnog vlasnika parcele i sačekat ćemo konačnu odluku Općine Centar u smislu rješavanja zahtjeva Centralne banke BiH za izdavanje urbanističke saglasnosti – saopćila je ova finansijska institucija.

Centralna banka ističe također u saopćenju da je navedeno zemljište kupila u decembru 2019. godine u skladu s važećim propisima i dokumentima Općine Centar – Regulacionim planom Općine i Odlukom Općinskog vijeća.

– Savjesni smo i zakoniti vlasnik parcele, a kupoprodajnim ugovorom je jasno definisano da je zemljište kupljeno isključivo s ciljem izgradnje poslovnog objekta za potrebe Glavne jedinice Sarajevo. Još jednom podsjećamo da je parcela u vlasništvu Centralne banke BiH oduvijek bila betonirana površina korišćena za potrebe parkinga i da graniči s parkovskom površinom. Ostaje nejasno po kojim kriterijima se parking prostor, koji je važećim Regulacionim planom predviđen za građenje, može tretirati kao nacionalni spomenik – navodi također ova banka u saopćenju.

Ako iz bilo kojih razloga Općina Centar ne bude mogla izvršiti svoje ugovorne obaveze, banka će koristiti sve raspoložive pravne mehanizme za zaštitu svojih legitimnih interesa jer je dovedena u situaciju apsolutne pravne nesigurnosti te kao zakoniti vlasnik onemogućena da koristi nekretninu za namjenu zbog koje je nekretnina kupljena iako je sve ugovorne obaveze uredno i blagovremeno izvršila.

– Posebno naglašavamo i to da je Odluka o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH, donesena krajem 2020. godine – skoro godinu dana nakon što je Centralna banka BiH izvršila kupovinu i stekla pravo vlasništva nad predmetnom parcelom, koja pri tome spomenutom Odlukom uopšte nije ni obuhvaćena – citat je iz saopćenja.

Centralna banka Bosne i Hercegovine je obavezna riješiti adekvatan prostor za Glavnu jedinicu Sarajevo i dužna je istrajati u legitimnom ispunjavanju zadaće, navedeno je također.

Prema daljnjim navodima, tu instituciju zabrinjava što se u ovom projektu ne prepoznaje njen interes kao jedne od najznačajnijih državnih institucija, a kršenja temeljnog prava na vlasništvo u post-festum mišljenjima i odlukama drugih institucija nisu dobra poruka.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia