online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA: Revidiranje predmeta ratnih zločina, od viših ka nižim sudovima

 Nakon vanredne sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj je usvojena Revidirana strategija za ratne zločine, medijima se obratio ministar pravde Bosne i Hercegovine, a reagovao je i predsjedavajući Vijeća ministara.  Ističu da je ovaj dokument veoma važan za Bosnu i Hercegovinu, ali i smatraju da je bio spreman još 2018. godine.

Kamen spoticanja ove godine je bio dodatak ovoj strategiji. Bitno je naglasiti da ona ne smije biti izmijenjena ni u jednom svoj zarezu, međutim politički predstavnici su tražili da se jasnije definira, kazao je za TVSA Josip Grubeša, ministar pravde BiH.  Dodaje kako će usvajanjem ove strategije  BiH dobiti predvijdena sredstva od Evropske komisije,  za pravosuđe I sve osobe koje rade u pravosudju BiH.

 Iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava nisu pretjerano optimistični.

 Na ustupanje  predmeta ratnih zločina s oznakom „A“ entitetskim tužilaštvima i Tužilaštvu Brčko-distrikta BiH, reagiralo je Udruženje “Žena-žrtva rata”. Predmeti ratnih zločina i do sada su bili na nižim sudovima koji ih nikad nisu procesuirali.

-Imali smo takvih iskustava u Bijeljini, imali smo i u Sarajevu.

Ti predmeti stoje, čekaju se po dvije tri godine, podigne se optužnica, istragu vode I na kraju samo donesu rješenje da je počinilac ratnog zločina preminuo, što je kaastrofalno za preživjele žrtve koji su smogli snagu da progovore. Istakla je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” .

 A oglasila se i glavna državna tužiteljica Gordana Tadić. Usvajanje strategije je veoma važno za Tužilaštvo BiH  jer omogućava unapređenje rada na ovim predmetima, kazala je za Avaz. Procesuiranje predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini jedan je od najvažnijih segmenata korjenitih promjena kroz koje prolazi bosanskohercegovačko tranziciono društvo i država Bosna i Hercegovina, kao i svi građani i svi narodi, rečeno je iz Suda BiH.

Pogledajte kompletnu priču Naida Karić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia