online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA: Predstavljen idejni projekat za izgradnju novog objekta OŠ „Pofalići“

Predstavljen je idejni projekat za izgradnju novog objekta OŠ „Pofalići“. Općina Novo Sarajevo za to je izdvojila 54.000 maraka. Preliminarno, novi objekat bi trebao biti površine od oko 6.000 metara kvadratnih I trebao bi imati kapacitet od oko 900 učenika u dvije smjene. Uz Općinu, investitor je i Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih, a implementator projekta je Zavod za izgradnju KS.

Prvi korak izgradnje novog objekta Osnovne škole Pofalići pokrenula je Općina Novo Sarajevo iz razloga što je sadašnja zgrada kao jedna od najstarijih na području općine – u veoma lošem stanju. Načelnik dodaje da ne postoji opravdanje za bilo kakvim ulaganjem u postojeću zgradu. Drugi razlog izgradnje novog objekta je što se trenutno nalazi na zacrtanoj trasi gradskog autoputa.

„Jedino mogu zamoliti sve aktere, sve one koji mogu utjecati da sama gradnja zgrade OŠ Pofalići teče ubrzano zbog uslova u kojim obitavaju  djeca, radnici i roditelji naših učenika. Zaslužuju učenici OŠ Pofalići da imaju osnove uslove za život i rad“, rekla je Suada Muftić, direktorica OŠ Pofalići.

Teren na kojem će biti nova škola zahtjevan je za gradnju pa će i cijena finalnog projekta biti viša. Procjenjuje se na približno 11 miliona, ali konačna suma bit će poznata kada se skupi sva dokumentacija. Prije početka gradnje morat će biti osigurana urbanistička saglasnost, a onda i građevinska dozvola.

 „Ono što je bitno u ovom trenutku je da imamo zemljište i idejni projekat i da nam je trentno u fazi proces izdavanja urbanističke saglasnosti za šta je bitno da imamo ovaj projekat. Nakon ovog očekujem jako brzo u narednih sedam do deset dana da možemo izdati urbanističku saglasnost. Nakon toga idemo na građevinsku dozvolu, koja bi trebala biti, s obzirom da imamo riješene imovinsko pravne odnose“, rekao je Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo.

Načelnik dodaje da, iako obrazovanje nije u nadležnosti lokalnih zajednica, Općina izdvaja sredstva za poboljšanje uvjeta za obrazovanje.

Do sada, završeno je utopljavanje pet osnovnih škola, sanacija krovova tri škole, opremanja kabinetâ i nabavke knjiga za školske biblioteke, istakao je načelnik.

Mašo Karavdić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia