online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA: U pripremi izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja


Novčanom kaznom od 1.000 do 2.000 KM mogli bi da budu kažnjavani vozači ukoliko se u naseljenom mjestu kreću brzinom za 50 km na sat većom od dozvoljene. Za vožnju u alkoholiziranom stanju kazne će biti povećane sa 400 na 1.000 KM. Radi se o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koje priprema Ministarstvo prometa i komunikacija BiH. Jedan od prijedloga u Nacrtu zakona je da će vozači u BiH ubuduće plaćati naknadu ukoliko zatraže izlazak policajaca na mjesto nezgode s manjom materijalnom štetom.

U saobraćajnim nesrećama u Bosni i Hercegovini godišnje strada 260  osoba. Prema Zakonu o osnovama sigurnosti u saobraćaju, policija je dužna izaći na mjesto nezgode u kojoj ima poginulih ili povrijeđenih, ili je nastala veća šteta, ali i kada je manja šteta – samo ako to zahtijeva jedan od učesnika nezgode. U Ministarstvu prometa i komunikacija BiH kažu da često dolazi do zloupotreba saobraćajne policije.

Koliko će koštati izlazak policije na teren, još nije poznato. Vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević smatra da se izlazak policije na uviđaj mora plaćati, poput svih drugih troškova. On smatra da se treba voditi računa o mogućim zloupotrebama evropskog obrasca o saobraćajnoj nesreći.

Od usvajanja Zakona 2006. godine, ovo je deveti put da Ministarstvo radi izmjene. U Institutu za saobraćaj i komunikacije smatraju da je dobro rješenje da se smanji izlazak policije u slučajevima lakših saobraćajnih nezgoda, ali da je potrebno odrediti šta one podrazumijevaju.

U Ministarstvu prometa i komunikacija BiH kažu kako će da će sve biti jasnije definisano u narednom periodu. Dodaju da će fokus biti i na postepenom povećanju kazni za vozače koji se ponašaju neodgovorno u saobraćaju.

Sredstva prikupljena od izlaska policije na teren ići će u materijalno-tehničko opremanje Saobraćajne policije.

Jasmin Begić, TVSA


0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia