online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA: PMF UNSA dobiće 65 hiljada eura za opremanje laboratorija

Na Prirodno – matematičkom fakultetu u Sarajevu predstavljen je projekat ECOBIAS. Trebao bi rezultirati uvođenjem novog kurikuluma na master studiju, opremanjem laboratorija i daljnjim povezivanjem sa univerzitetima u regiji.
Jedanaest univerziteta iz pet zemalja,i to Njemačke, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine – udružili su svoja znanja kako bi ovaj projekat ekološkog osvještavanja što prije došao u fokus javnosti.
-Glavni cilj jeste formiranje 2 master programa, sa vrlo aktuelnim temama koje se tiču eko inženjeringa I monitoringa akvatičnih ekosistema što je goruća tema I jako je važna posljednih decenija, kazala je za TVSA Milica Stojković-Piperac, PMF Univerzitet NIŠ.
Uvođenje dva nova master programa može se očekivati 2022. godine, tvrde naši sagovornici. Osim toga, Prirodno-matematički fakultet dobit će sredstva za opremanje laboratorija.
-Jedan od primarnih efekata koji prozivodi ovaj projekat je nabavka opreme, PMF će raspolagati sa 65 hiljada eura što nije tako malo suma.
Plus različiti oblici radova na terenu kroz edukaciju domaćih kadrova kad su u pitanju najsavremenija softverska rješenja I metode koje se primjenjuju na prostoru EU, istakao je Nusret Drešković, šef Odsjeka za geografiju PMF UNSA.

Kada projekat bude završen, Bosna i Hercegovina bi trebalo da dobije program za obrazovanje studenata koji će očuvati vodna bogatstva.
Ukupni budžet raspoređen na sve univerzitete koji učestvuju je oko 950 hiljada eura, a finansira ga Evropska unija putem programa ErasmusPlus.
Mašo Karavdić, TVSA


0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia