online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA: Da li će doći do smanjenja plata u javnom sektoru

Na pismo koje je nedavno premijer KS uputio svim sindikatima a koje se tiče eventualnog smanjenja plata – pojedini sindikati već su reagovali. Zajednički stav je da su spremni na pregovore s vladom, no ističu da neće tek tako pristati na smanjenje već traže da se njihovi prijedlozi prihvate.
Iz Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja ističu da su spremni na pregovore s Vladom, ali da će insistirati na jedinstvenoj politici u svim javnim ustanovama, preduzećima, ali i firmama koje se finansiraju iz budžeta.
-Dakle, nemoguće je da se smanji plata jednom učitelju, a dok recimo u firmama, neću nabrajati koje firme imaju veće plate nego u obrazovanju. Onog momenta kada budemo imali jedinstvenu politiku plata, možemo govoriti o umanjenju radničkih prava, do tada nema smanjenja plata, rekao je za TVSA Saudin Sivro, predsjednik SSOOIO KS.

U Samostalnom sindikatu državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo također ne odbijaju pregovore s Vladom, ali smatraju da prije toga mora doći do hitnih izmjena Zakona o platama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo. I to na način da se donesu dva rješenja: zakon o platama nosilaca javnih funkcija i zakon o platama državnih službenika i namještenika.

Ni u Sindikatu policije KS nisu protiv pregovora s Vladom, ali podsjećaju na činjenicu da su policijski službenici preopterećeni, da im već nedostaje 450 policajaca, a situaciju dodatno komplikuje i migrantska kriza.

Sindikat također smatra i da se tokom krize oko korona-virusa mora razmišljati o ukidanju finansiranja političkih partija iz budžeta, smanjenju troškova reprezentacije, radu u brojnim nepotrebnim komisijama, upravnim i nadzornim odborima, smanjenju troškova službenih putovanja i slično.
Pogledajte kompletnu priču
Berina Bevrnja Muratović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia