online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Održana tematska konferencija „Turizam i ruralni razvoj“

Svjetski dan turizma ove godine obilježava se pod specifičnim uslovima kada se čitav svijet pa i naša zemja suočava sa posljedicama pandemije koronavirusa. Upravim tim povodom Turistička zajednica KS ove godine tim povodom organizovala je konferenciju pod nazivom „Turizam i ruralni razvoj“. Cilj je bio ukazati na potencijalne ovog vida turizma te šta je to što bi vlasti mogle uraditi kako bi pomogli svima onima koji se bave ruralnim turizmom.

Pandemija koronavirusa negativno se odrazila ne samo na turizam već i na sve sektore povezane s ovom djelatnošću. Gubici su svakodnevni što za posljedicu ima sve veći gubitak radnih mjesta.

„Mi smo pokušali da spasimo neka radna mjesta, nismo uspjeli baš maksimalno, ali se nadamo da ćemo i u budućem periodu izdvojiti određena sredstva kako bismo pomogli opstanku turističkih djelatnosti u KS“, rekao je Draško Jeličić, ministar privrede KS.

A jedan od načina kako pomoći turizmu jeste da pandemiju zapravo treba posmatrati kao veliku šansu za razvoj dosad zanemarenih oblasti.

„Turistima ruralni turizam daje mogućnost kušanja domaće hrane, poljoprivrednih proizvoda,upoznavanje života na selu što može biti vrlo atraktivno za potencijalne turiste koji do sada nisu preferirali ruralni turizam kao vid odmora. Tako mala individualna seoska domaćinstva mogu postati nove i neotkrivene oaze zdravog i kvalitetnog života gdje pod uticajem tradicije se vraćamo tradicionalnom ambijentu“, istakla je Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma FBiH.

Kako bi naša država, a samim tim i KS što bolje iskoristila potencijale ruralnog turizma, potrebno je ulagati prije svega u edukaciju i obuku te stvarati kvalitetne preduslove za sve potencijalne investitore. Ovo naročito treba imati u vidu jer masovni turizam više nije opcija zbog pandemije.

Konferencija o turizmu i ruralnom razvoju rezultirala je nizom zaključaka. Pa je tako definisano da će turistička zajednica KS u saradnji s nadležnim institucijama insistirati na izmjenama zakonodavnog okvira  u dijeli registracije domaćinstava s ciljem definisanja jasnih procedura registracije. Također prioritet će biti i izrada kantonalne Strategije razvoja ruralnog turizma, a lokalnim zajednicama i višim nivoima vlasti biće upućena inicijativa  da u narednom periodu posvete veću pažnju izgradnji komunalne  infrastrukture sela i turističkih destinacija.

Berina Bevrnja – Muratović

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia