online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/Video: Stručnjaci preporučuju korištenje novih PCR testova koji mogu prepoznati razliku između sezonske gripe i koronavirusa

Obzirom na činjenicu da je jesen nastupila i da je vrijeme sezonske gripe, postavlja se pitanje kako razlikovati običnu prehladu od koornavirusa. Stručnjaci polažu nade u dvostruke testove koji razlikuju ovu zarazu od uobičajenih respiratornih bolest. Međutim, postavlja se i pitanje koliko je neohodno vakcinisanje protiv sezonske gripe, a za vrijeme pandemije koronavirusa.

PCR test je glavna metoda testiranja na COVID- 19 u brojnim zemljama. Međutim, na tržištu se pojavio test koji prepoznaje dva gena specifična za COVID-19, kao i gene koji detektiraju gripu tipa A i B te respiratorni sincicijski virus RSV.

„Postoje PCR testovi koji su ujedno i za COVID-19 i za gripu to će sad biti neophodno. Skoro sve zemlje EU su već nabavile, neke će dobiti vrlo brzo kao npr. Hrvatska. Ona će dobiti za nekoliko dana. Dok te testove u sezoni gripe bi morali raditi, a njih nemamo“, rekao je Ednan Drljević, infektolog.

Pojava COVID – 19 otežela je rad zdravstvenog sistema a pogotovo će narušiti rad u vrijeme sezonske gripe kazao je dr. Bakir Nakaš. Također ističe, da je vrlo važno vakcinisanje i to cjelokupne populacije.

„Da li ćemo moći svakog pacijenta diferencijalno- dijagnostički testirati, iz tog razloga vrlo značajna je aktivnost oko vakcinacije oko sezonske gripe koja bi trebala već uveliko da bude spremna u BiH. Trebala bi da bude na tom nivou da bi trebalo da bude cijela populacija pokrivena, što je vrlo teško izvodivo u ovakvom periodu. Vakcina protiv sezonske gripe je ključ rješenja da bi smo bili u stanju da napravimo diferencijalnu dijagnozu između jednog, drugog ili trećeg oboljenja“, kazao je dr. Bakir Nakaš.

Stručnjaci ističu da je u ovom periodu najvažnija nabavka vakcina, zatim donošenje zaštitnih mjera i programa, a u krajnjem slučaju i zakonskih naredbi koje će narediti da se određene stvari moraju poštovati.

Marina Jeina, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia