online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA: Dok nadležne institucije nisu provele procedure za raspodjelu donirane medicinske pomoći, zdravstveni radnici crpe posljednje rezerve

Borba sa koronavirusom u proteklom periodu i povećanje broja zaraženih COVID-om 19 dovela je do manjka medicinske opreme koja je ključna u zaštiti od ovog opasnog virusa. Ako se ovakvo stanje nastavi sve je izglednije da se zdravstveni radnici neće moći zaštiti, dok velike količine donirane medicinske pomoći, stoje neiskorištene u magacinima.

U proteklom periodu u Bosnu i Hercegovinu je stigao veliki broj donacija zaštitne medicinske opreme, međutim ta pomoć stoji neiskorištena dok zdravstveni radnici crpe posljednje rezerve.

„Sindikat zdravstva FBiH je u protekloj sedmici uputio hitan apel, urgent Vijeću ministara kako bi rasporedili donirana sredstva koja postoje u hangarima Aerodroma Sarajevo i donirana sredstva koja su u ovom trenutnku u magacinima civilne zaštite. U jednom trenutku se desilo da pojedine zadravstvene ustanove rade sa opremom koja im može potrajati jos par dana“, kazao je Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva FBiH.

Apelom koji je upućen Vijeću ministara, traži se hitno izvršenje potrebnih administrativnih radnji kako bi donirana medicinska sredstva bila raspodijeljena.

„Tamo se nalazi 25 hiljada zaštitnih odijela, da se nalazi 150 hiljada N95 maski, 150 hiljada hirurških maski, 100 hiljada testova, 150 hiljada ostalih maski, 50 hiljada vizira, 30 hiljada naočala, 40 respiratora i to je samo u jednoj donaciji iz UAE“, Istakao je Latifović.

Pojedine zdravstvene ustanove imaju zaštitne opreme za svega nekoliko dana, a s obzirom na povećanje broja zaraženih – potrošnja je utrostručena.

„Trenutno mi imamo još zadovoljavajuće medicinske opreme, znači trenutno mi imamo dovoljno za normalno funkcionisanje, ali ovim tempom potrošnje, imamo još za 20 do 25 dana jer već imamo povećan broj zaraženih”, rekao je Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

Kako ističe direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla, bespotrebno je trošiti sredstva osiguranika za ovu vrstu opreme ako je već ima na lageru. Sve materijalne, tehničke i sl. potrebe zdravstvenog sistema treba da imaju adekvatnu podršku, kazala je članica Kriznog štaba KS.

„Te odluke treba donijeti brzo, efikasno i time podržati zdravstveni sistem BiH“, rekla je Amra Junuzović – Kaljić, članica kriznog štaba KS.

Osim toga što su na prvoj liniji fronta, izloženi stresu i neizvjesnosti, dodatna briga medicinskih radnika je da se neće moći adekvatno zaštiti ne zato što oprema nije dostupna, već što nadležne institucije nisu provele nužne procedure za raspodjelu dobijene medicinske opreme.

Marina Jeina, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia