online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA: Proglašeno stanje prirodne nesreće u Tuzli i Kladnju zbog opasnosti od poplava i klizišta

Kiša koja je padala tokom cijele noći uzrokovala je nove poplave u našoj zemlji. Najteže je u Tuzlanskom kantonu.  Rijeka Tinja se izlila iz svog korita i napravila brojne probleme. Na nekim mjestima u Živinicama, Lukavcu i Srebreniku voda je već ušla i u kuće građana koji žive uz obalu. U Sapni je zbog kiše došlo i do pokretanja klizišta.

Kiša tokom noći mogla bi dodatno usložiti situaciju zbog prelijevanja brane na jezeru Modrac koja je već sada na kritičnoj tački. Nadležni štabovi civilne zaštite rade u punom kapacitetu kako bi prije svega spasili ljude i njihovu imovinu.

U Tuzli, Kladnju i još nekoliko gradova u Tuzlanskom kantonu – proglašeno je stanje prirodne nesreće zbog opasnosti od poplava i klizišta.

„Imamo proglašenje prirodne nesreće u gradu Živinice, u Općini Sapna, u gradu Lukavac, u gradu Gradačac koji je pretrpio velike štete, milionske, usljed grada prije nekoliko dana. Jutros je ugrožen i grad Srebrenik.“, rekao je Zoran Jovanović v.d. direktor KUCZ Tuzla.

„Najteže je u Gornjoj Špionici gdje je došlo do izlijevanja rijeke Tinje. Poplavljeno je 10 stambenih objekata”, rekao je Nihad Omerović gradonačelnik Srebrenika“.

Da je najteže u Tuzlanskom kantonu, potvrdili su nam i u Agenciji za vodno područje rijeke Save. 

U KS prema prognoznim modelima, nema opasnosti od izlijevanja. Vodotoci Željeznice, Miljacke i Bosne su u granicama normale. A od sredine sedmice, najavljuju meteorolozi, stabilizacija vremenskih prilika.

„Već od srijede očekujemo ljepše vrijeme do 1. – 2. jula, mnogo više sunca, vrijeme će se stablizrati, međutim lokalnih pljuskova bit će u četvrtak i petak u viši područjima BiH“,istakao je Nedim Sladić, metereolog amater.

Naredna sedmica mogla bi donijeti nove probleme s kišom.
Nadležni prate situaciju, a dežurni štabovi civilne zaštite u stalnom su zasjedanju kako ne bi došlo do još većih problema.

Dženita Bravić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia