online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

TVSA/ Da li su mogući dogovori oko Izmjena Izbornog zakona (Video)

Direktorica u Službi za vanjske poslove EU Angelina Eichhorst i specijalni predstavnik SAD-a za izbornu reformu Matthew Palmer u trodnevnoj su službenoj posjeti Sarajevu. Glavni razlog dolaska je želja da pokrenu proces izmjene Izbornog zakona. Međunarodni zvaničnici sigurni su da predsjednici političkih stranaka mogu postići dogovor.

Amer Martinović, TVSA

Specijalni predstavnik SAD-a Matthew Palmer želi da se najprije postigne dogovor u vezi s izborom članova Predsjedništva BiH. Izmjenama Izbornog zakona bilo bi omogućeno svim građanima da budu izabrani u Predsjedništvo, a ne samo predstavnicima konstitutivnih naroda. Time bi bile ispoštovane presude Evropskog suda za ljudska prava. Predsjednik SDA smatra da problem nije u izboru članova Predsjedništva.

– Kad je u pitanju Predsjedništvo BiH i izbor članova Predsjedništva, tu su stvari urađene po Ustavu i po zakonu. To je virtualni problem, koji ističe HDZ. Domovi naroda, tu se ne radi ni po Ustavu ni po zakonu. Tu se namjerno prave problemi i blokade od strane SNSD-a na državnom nivou. Dakle i kad nije blokiran Doma naroda, onda se obaraju zakoni u njemu”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH s druge strane smatra da se izbor člana Predsjedništva može napraviti na sto različitih načina.

-Mi smo dali nekoliko rješenja. Upravo kao kompromis, da ne bi neko tražio entitete tamo gdje ih nema nego da kroz izborne jedinice to riješimo adekvatno i može se riješiti. Bio izravan koncept ili neizravan. Ponudili smo i jedno i drugo. Kad je u pitanju Dom naroda jednako tako. Samo eliminirajte da ja kao Hrvat biram Bošnjacima Klub Bošnjaka, ali isto tako da Bošnjaci ne mogu birati Klub Hrvata. Zato se zove Klub Hrvata”, naglasio je Čović

Predsjednik SDA je odlučio da otkaže službenu posjetu Beogradu, gdje je trebalo da se sastane s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Predstavnici ostalih probosanskih stranaka vršili su pritisak na Izetbegovića da odustane od posjete. Sada Izetbegović traži jedinstvo svih pobosanskih stranaka u razgovorima o izmjenama Izbornog zakona.

Mada je Matthew Palmer ranije izjavio da je uklanjanje etničkih odrednica u Izbornom zakonu minimum ispod kojeg SAD neće ići, Dragan Čović ne odustaje od, kako ga u HDZ-u zovu, legitimnog predstavljanja naroda.

Mada su ranije predstavnici Evropske unije i SAD-a procijenili da se izmjene Izbornog zakona mogu provesti do kraja godine, izvjesno je da stavovi u razgovorima još nisu približeni. 

Palmer je u razgovoru s novinarima ponovio minimum ispod kojeg SAD ne ide – oni i dalje inzistiraju na uklanjanju etničkih prefiksa s izbora. U ovom krugu fokus je na izmjenama zakona koje se tiču biranja Predsjedništva, dok je Dom Federacije sekundaran cilj i može pričekati neko vrijeme.


0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia