online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Poslodavci traže smjenu direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije

Upravni odbor Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine  na današnjoj sjednici je izrazio zgražavanje nad, kako navode, pravnim nasiljem koje provodi Elektroprivreda BiH (čije rukovodstvo ne poštuje odredbe Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH.

Tvrde  kompanijama u Federaciji BiH čiji je snabdijevač Elektroprivreda BiH u posljednja dva dana stižu ugovori za snabdijevanje električnom energijom s bitno izmijenjenim sadržajem u odnosu na prošlu godinu. Od kompanija se tvrde  traži da do 20. u mjesecu najave koliko će električne energije potrošiti u narednom mjesecu.

Za svako prekoračenje potrošnje ili manju potrošnju električne energije od najavljene, kompanije će plaćati penale po tržišnim cijenama. Također, u slučaju bilo kakvog kvara ili zaustavljanja pogona EPBiH, to javno preduzeće će nabavljati električnu energiju po berzanskim cijenama, a sve troškove nabavke i prenosa snosile bi kompanije. Zbog toga, cijena električne energije za kompanije ne bi bila skuplja za 20, nego 50 posto – navodi se u saopćenju Udruženja poslodavaca .

– U isto vrijeme je Elektroprivreda HZHB, koja je također u vlasništvu FBiH, kao i Elektroprivreda BiH, svojim potrošačima uručila fakture za električnu energiju za januar po istim cijenama i istim uvjetima koji su važili u prošloj godini. A novi ugovori koji važe od 1. februara ove godine su u potpunosti u skladu sa Zakonom o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH naveli su iz Udruženja posloadvaca FBiH.

UO UPFBiH traži održavanje hitne, vanredne sjednice Vlade FBiH u roku od tri dana o temi postupanja Eleketroprivrede BiH u vezi s cijenama električne energije za privredu, na koju će biti pozvani i predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia