online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Pružiti podršku djeci

Udruženje „Život s down sindromom FBiH“ organiziralo je okrugli sto o ranoj prevenciji i sistemskim rješenjima u KS. Ukazali su na važnost ovog procesa i sistemsku podršku. Skupština KS ovog mjeseca održat će tematsku sjednicu i prema onome što se danas moglo čuti – postoji način da se to riješi u institucijama sistema.

Udruženje „Život s Down sindromom“ 15 godina zagovara i uspostavu sistemske podrške djeci od najranije dobi kada se utvrde određene teškoće u razvoju. Dosada se osposobljavanje mladih s Down sindromom i njihovo školovanje odvijalo samo zahvaljujući njihovim roditeljima i Udruženju.

Mi želimo da presatnemo s tom vrstom podrške i da sistem preuzme svoju ulogu i obaveze da uspostavi put kojim će se kretati  roditelji. Ti programi rane podrške bi u fokusu trebali imati  porodicu. Porodica je u prvoj godini života djeteta  jako važna rekla je Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja „Život s down sinndromom FBiH“.

Kujović dodaje da postoji izvjestan napredak kada je riječ o prevenciji i sistemskim rješenjima, ali da treba biti unaprijeđen.  U KS su, kažu, svjesni da ne postoji sistemski odgovor. Ministrica rada i socijalne politike KS Ivana Prvulović istakla je da  KJU Porodično savjetovalište  pruža   podršku ,a ova insistucija može i  osnažiti podrodicu,ali je i  uputiti kako se mogu  ostavriti  prava.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia