Bosna i HercegovinaVijesti

TIBiH: BiH među zemljama koje najviše nazaduju u borbi protiv korupcije

Prema Indeksu percepcije korupcije (Corruption Perception Index – CPI), BiH je rangirana na 111. mjesto od 180 zemalja, sa ocjenom 35 (skala od 0 -100), što je ujedno i najlošija ocjena od 2012., kada je BiH bila rangirana na 72. mjestu sa ocjenom 42.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji Transparency internationala u BiH (TIBiH), na kojoj su čelnici ove asocijacije predstavili nalaze i pokazatelje globalnog izvještaja o Indeksu percepcije korupcije za 2020. godinu.

Kako je kazala izvršna direktorica TIBiH Ivana Korajlić, BiH, nažalost, već nekoliko godina bilježi nazadovanje na ljestvici CPI i ove godine najlošije je pozicionirana u regionu zapadnog Balkana i dijeli mjesto sa Sjevernom Makedonijom.

U regionu je nabolje pozicionirana Slovenija sa ocjenom 60, zatim Hrvatska 47, Crna Gora 45, Srbija 38 i Kosovo 36, dok su na globalnom planu najbolje pozicionirane zemlje – Danska, Novi Zeland, Finska, a začelje drže zemlje zahvaćene ratom, bezakonjem i diktaturom, a ove godine to su – Venecuela, Jemen, Sirija, Somalija i Južni Sudan.

Kada se radi o generalnim preporukama iz Izvještaja uz CPI, Korajlić napominje kako se one u najvećoj mjeri odnose na jačanje institucionalnog nadzora, transparentnosti javnih nabavki, što je ove godine posebno problematizirano usljed pandemije Covid-19, a među preporukama su i odbrana demokratskih mehanizama i objavljivanje svih podataka iz domena javne potrošnje i raspodjele javnih resursa.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.