online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Suljagić i Jahić u Berlinu – Važno je da Njemačka podrži zaštitu ljudskih prava u BiH

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i saradnik za razvoj projekata saradnje Nedim Jahić ove sedmice su u službenoj posjeti Berlinu, gdje će se susresti sa predstavnicima Bundestaga, međunarodnim partnerima te bosanskohercegovačkom zajednicom u Njemačkoj kako bi utvrdili nove mehanizme zagovaranja i saradnje na podršci zaštiti ljudskih prava, borbi protiv diskriminacije i stvaranju okvira zaštite žrtava genocida u BiH.

– Memorijalni centar Srebrenica želi naučene lekcije iz uspješnih primjera međunarodne saradnje, posebno one koje imamo sa Ujedinjenim Kraljevstvom, da preslikamo i uobličimo u drugim zemljama. Sutra ćemo se sa sastati sa predstavnicima bh. zajednice u Berlinu, a zatim i sa direktoricom Arolsen Arhiva, jednog od najvažnijih centara za istraživanje Holokausta, kako bismo kroz razgovor utvrdili modalitete obilježavanja genocida u Srebrenici u Njemačkoj, ali i otvorili nove prilike za saradnju – kazao je Suljagić.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica je svoju službenu posjetu započeo odavanjem počasti ubijenim Jevrejima u Holokaustu na lokaciji Memorijala ubijenim evropskim Jevrejima u središtu Berlina.

– Nastavljamo se zajedno boriti protiv politika, desnih medija i onih koji zagovaraju relaitiviziranje Holokausta. Sa istih tih izvora dolazi i relativizacija i negiranje genocida u Srebrenici, nepoštovanje žrtava i slavljenje zločinaca. To je naša zajednička borba koju ćemo zajedno i nastaviti – napomenuo je Suljagić.

Delegacija Memorijalnog centra će posjetiti Bundestag, gdje će razgovarati sa zastupnicima i zastupnicama SPD-a i CDU-a.

Suljagić dodaje da je jedan od ciljeva da se o genocidu govori u Bundestagu.

– Memorijalni centar će ovdje tražiti da se Njemačka značajnije uključi u teme borbe protiv diskriminacije u obrazovanju, govora mržnje, slavljenja zločinaca te kršenja ljudskih prava sa kojima se Bošnjaci koji su se vratili na područje entiteta RS i danas suočavaju. Trideset godina poslije – posljedice genocida još vidimo u politici i načinu kako se odluke donose. Vjerujem da Njemačka može napraviti zaokret na tom putu. Ovo je važan signal za njenu veću uključenost na zaštiti ljudskih prava u našoj zemlji i poštovanje žrtava genocida – zaključio je Suljagić.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia