online slots game malaysia
Sarajevo

U Starom Gradu prvi Centar za osnaživanje žena oboljelih od raka dojke u BiH

U Općini Stari Grad Sarajevo bit će otvoren prvi Think Pink Centar – Centar za osnaživanje žena oboljelih od raka dojke i prevenciju te bolesti koji će biti prva ustanova u Bosni i Hercegovini takve vrste i pružat će usluge ženama iz Kantona Sarajevo, ali i cijele BiH koje su se suočile sa tom opakom bolešću.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić izjavio je da je Općina obezbijedila prostor za otvaranje centra koji će se nalaziti u ulici Trg Fra Grge Martića, pored same Katedrale, a svim oboljelim ženama pružat će psihosocijalnu podršku, ali i besplatni smještaj pacijenticama koje su zbog liječenja primorane doći iz drugih kantona.

Direktorica Organizacije Think Pink Nela Hasić kazala je da je saradnja sa Općinom Stari Grad primjer dobre prakse i uspješnog partnerstva vladinog i nevladinog sektora oko zajedničkog socijalnog, ekonomskog, društvenog i zdravstvenog problema, te da će otvaranjem tog Centra Sarajevo biti pozicionirano na mapi svjetskih pink gradova koji pružaju podršku ženama oboljelim od raka dojke.

– U Think Pink centru pružat ćemo im psihosocijalnu podršku kroz rad sa psihologom, grupne sesije, časove meditacije i joge, savjetovanja iz oblasti nutricionizma, ali i savjete medicinskih stručnjaka i mogućnost dobijanja drugog mišljenja u vezi sa dijagnozom – izjavila je Hasić.

Planirano je da Think Pink Centar sa radom počne do kraja godine, ukoliko budu završeni svi radovi na opremanju prostora.

Načelnik Hadžibajrić je osim institucionalne pružio i ličnu podršku projektu Race for the cure formiravši tim “Općina Stari Grad” koji je sakupio sredstva od 3.500 KM za tu humanu misiju.

Tim je činilo više od 120 uposlenika Općine Stari Grad Sarajevo, građana, te poslovnih saradnika i privrednika koji su učestvovali registracijama i donacijama sredstava, saopćeno je iz Općine.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia