online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaSarajevoVijesti

Stručnjaci smatraju da je u BiH sve manje ozbiljne politike ali i političara

Dugogodišnja politička previranja, višemjesečna čekanja na formiranje vlasti, česte prekompozicije vlasti pokazatelj su da je bh. društvo sve manje funkcionalno te ne ispunjava svoje ciljeve, a to je dobrobit građana. 

Da je sve manje ozbiljne politike ali i političara mišljenja su stručnjaci. Prosperitet BiH, smatraju, moguće je postići prije svega, promjenama na predstojećim lokalnim izborima. Da li je to uopšte moguće – pokazaće  izborni rezultati krajem godine.

Sva dešavanja na političkoj sceni posljednjih godina, a naročito posljednjih nekoliko sedmica – pokazuju da smo postali društvo u kojem se ne vode idejne već neke druge borbe, smatra Esad Bajtal.

„Nemoguće je da jedno društvo doživi ovakvu propast, ekonomsku, privrednu i svaku drugu. To je sve odsustvo politike i to je sve posljedica krimi interesnih etno grupa, a koje se javnosti lažno predstavljaju kao političke stranke i partije“, rekao je Esad Bejtal, analitičar.

Da su političarima na prvom mjestu prije svega lični interesi mišljenja je i novinarka Rubina Čengić. Smatra kako se to najbolje vidi kod čestih prekompozicija vlasti, kao i neposredno nakon izbora kada se dogovaraju raspodjele funkcija, odnosno pozicija.

„Kome će pripasti koje ministarstvo, kome će pripasti koja firma, koje preduzeće itd., i iz toga se da naslutiti da oni ne govore o političkim idejama, da ne govore strateški o budućnosti BiH , poboljšanju kvaliteta života svih građana. Jednostavno se govori o interesima stranke, odnosno interesima bliskih pojedinaca“, kazala je Rubina Čengić.

Kanton Sarajevo upravo je primjer takvih čestih promjena vlasti, nakon čega slijede i raspodjele ministarskih pozicija i direktorskih funkcija. Odavno niti jedna vlast formirana nakon izbora nije opstala puni mandat. Vrlo je izvjesno da će Kantonalna vlada doživjeti i treću prekompoziciju, i to nakon lokalnih izbora zakazanih za novembar. Te mogućnosti svjesni su i u samoj SDA, bez obzira na potpisane sporazume.

„Mi još uvijek nemamo nikakvih zaključaka i stavova SBB-a što se tiče vlasti u KS. Vlast u KS čini SDA, SBB i DF, ali moguće su uvijek promjene parlamentarnih većina“, kazao je Aljoša Čampara (SDA).

S druge strane, većina opozicije prilično je jasna: SBB kao stari-novi koalicioni partner nije poželjan. 

„Njegove stalne te teatralne predstave koje napušta pred izbore SDA, a onda im daje pojas za spašavanje nakon što izbori prođu potpuno je demontirao činjenicu da je zaustavio najzdraviji projekat u BiH a to je vlada šestorke koja je počela sistemski obračun sa kriminalom u BiH i KS primarno“, rekao je Elmedin Konaković (NIP)

„Njih očekujem u partnestvu sa SDA i očekujem da na lokalnim izborima ponude kandidate koji će prije svega biti bliski lijevoj opciji, ali isključivo samo zato da bi oduzeli glasove četvorki na izborima. To će biti uloga na ovim njihovim narednim izborima“, istakao je Igor Stojanović (SDP)

„Moje mišljenje je da nažalost tu nema povjerenja i ne znam na kojim temeljima bismo mogli graditi neku novu priču“, rekla je Neira Dizdarević, (Naša Stranka).

„To su stavovi i principi koji u svakom slučaju se moraju zauzeti na nivou četvorke, ja sam samo jedan mali kotač u toj priči“, istakao je Ibrahim Hadžibajrić (NBL)

Da li će procesuiranje brojnih afera otkrivenih u ovoj godini, koja je ujedno i izborna, donijeti neke nove politike teško je sada prognozirati, smatraju analitičari.

Velika je odgovornost, kažu, sada i na samim građanima, da kažu dosta je, te na predstojećim izborima glasaju isključivo po svojoj savjesti, a ne po raznim direktivama, kao što je to do sada često bio slučaj.

Berina Bevrnja Muratović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia