online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

VIDEO/Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora za zločine u BiH i Hrvatskoj

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) danas je na obnovljenom suđenju, bivše šefove Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića osudio na po 12 godina zatvora. U presudu će im biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. Ostaju u pritvoru Mehanizma dok se ne odrede države u kojima će izdržavati kazne. 

Stanišić i Simatović su bili u sudnici dok je predsjedavajući Pretresnog vijeća Burton Hall čitao presudu. Uz njega su bili i članovi Vijeća Joseph Chiondo Masanche i Seon Ki Park.

Pretresno vijeće konstatovalo je da su zajednički zločinački cilj trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva dijelili srpski rukovodioci Srbije, Krajine, Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, te BiH. Tužilaštvo nije dokazalo da je zajednička zločinačka svrha postojala prije augusta 1991. godine.

Što se tiče srpskih snaga u BiH Vijeće je konstatovalo da je Stanišić bio u kontaktu sa Radovanom Karadžićem, međutim nema dovoljno dokaza o konkretnoj pomoći Karadžiću ili drugim učesnicima UZP-a ili drugih struktura u BiH.

Stanišić i Simatović optuženi su za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, ubistva, deportacije, progon, počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Sudija Hall je napomenuo da su Vijeću predočeni obimni dokazi u vezi dešavanja od 1991. do 1995. i da je zadatak Vijeća bio da utvrdi individualnu krivičnu odgovornost optuženih.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia