online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Kandić: Presudom smo bliži istini o odgovornosti Srbije

Nakon presude bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti Srbije Stanišiću i Simatoviću, uslijedile su brojne  reakcije. Presuda nije donijela pravdu jer nije dokazala umiješanost Srbije u Udruženi zločinački poduhvat, poručila je dugogodišnja saradnica Haškog tribunala Nevenka Tromp. Kako je istakla, nevjerovatno je da nije dokazana umiješanost Srbije u slučaj strijeljanja mladića kod Trnova s obzirom na to da su ubistva  izvele jedinice koje su direktno bile podređene šefovima Službe državne bezbjednosti, a svi dokazi za to postoje.

Utvrđivanje onog što se događalo u Bosanskom Šamcu je najjači utisak za Natašu Kandić, kooridnatorku REKOM-a, nakon izricanja prvostepene presude Stanišiću i Simatoviću.

Prvostepenom presudom su Jovica Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, i Franko Simatović, komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, osuđeni na po 12 godina zatvora za podržavanje i pomaganje zločina u Bosanskom Šamcu. Oslobođeni su krivice za sve druge zločine u općinama u BiH i Hrvatskoj.

Kandić je kazala da je sud, utvrđujući da je izvršavanje progona, ubistava, deportacija i prisilnog premeštanja u Bosanskom Šamcu bilo organizovano, glavnu odgovornost pripisao Službi državne bezbednosti Srbije, piše Slobodna Evropa.

Sada nema izgovora da se Slobodan Milošević ne nalazi na listi među učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata i da su Stanišić i Simatović doprinijeli ostvarenju ciljeva udruženog zločinačkog poduhvata – stvaranju homogenih srpskih teritorija bez stanovništva koje pripada nekim drugim nacionalnim grupama – rekla je Kandić za RSE.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia