online slots game malaysia
KulturaVijesti

Srednja muzička škola svečanim koncertom obilježila 100 godina postojanja i rada

U sklopu proslave 100. godišnjice postojanja i djelovanja Srednje muzičke škole u Sarajevu, danas je ispred sarajevske Katedrale upriličen svečani koncert u izvedbi ansambla učenika i profesora te renomirane školske ustanove. 

Uz zadovoljstvo iskazano tim povodom, direktorica JU Srednja muzička škola Sarajevo Tatjana Romanić-Piralić istaknula je kako je sretna što je u prilici uime Škole građanima glavnog grada pokloniti ovaj koncert.

– Želimo građanima Sarajeva da poklonimo ovaj koncert poslije teških dana pandemije, kada se u gradu gotovo ništa nije događalo. Istovremeno, želimo da pokažemo koliko su naši učenici i profesori pošteno i vrijedno radili uprkos nesvakidašnjim okolnostima – kazala je Romanić-Piralić u izjavi za medije.

Podsjetila je na historijat i značaj Srednje muzičke škole, koja je osnovana 1920 godine pod nazivom Oblasna muzička škola, a čija je nasljednica bila Državna muzička škola.  

Po njenim riječima, radi se o najstarijoj muzičkoj instituciji u BiH, koja je 1921. godine osnovala Sarajevsku filharmoniju i koja predstavlja svojevrsni stub muzičke kulture u gradu i šire, te ostvaruje saradnju s Operom, Baletom i Filharmonijom, svjedočeći svekoliko prisustvo na muzičkoj sceni.

U sklopu koncerta na otvorenom nastupio je kvintet harmonika i simfonijski orkestar Srednje muzičke škole, izvodeći poznate i manje poznate numere iz opusa istaknutih muzičkih stvaraoca.

Publika, šetači i slučajni prolaznici u sarajevskoj šetnici Ferhadiji bili su prilici uživati u nesvakidašnjem muzičkom događaju i inspirativnim interpretacijama.

Koncertu na otvorenom, prethodio je koncert u svečanoj koncertnoj sali Muzičke škole, na kojem je, također, demonstriran vrhunski nivo muziciranja. 

Srednja muzička škola Sarajevo, koja uživa reputaciju najstarije muzičke institucije u BiH, iznjedrila je brojne poznate i priznate umjetnike – pijaniste violiniste, simfoničare i operne soliste, kao i kompozitore, dirigente, muzikologe, etnomuzikologe…

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia