online slots game malaysia
SarajevoVijesti

ŠPICA: Udruženje “Baby Steps” u borbi protiv korupcije u porodilištima

Nezaobilazna je činjenica da je u cjelokupnom zdravstvu Bosne i Hercegovine, a posebno u porodilištima, zastupljena korupcija u mnogo većoj mjeri nego što se od tome govori u javnosti. U posljednjem izdanju emisije Špice upravo to je bila jedna od tema o kojoj nam je nešto više rekla Amila Tatarević, predsjednica udruženja Baby Steps.

Udruženje “Baby Steps” je osnovano u decembru 2017.godine i djeluje na području Bosne i Hercegovine. Udruženje se svojim radom i aktivnostima zalaže za veća prava i bolje uslove porodilja i novorođenčadi, kao i ugodniji porod u cjelini, što podrazumijeva što manji udio korupcije u porodilištima.

Na inicijativu Tužilaštva Kantona Sarajevo održan je sastanak sa Predsjednicom Udruženja, Amilom Tatarević, a tema sastanka je bilo procesuiranje pojedinih koruptivnih radnji u porodilištima, što bi poslužilo kao primjer ostalima.

“Udruženje je svojim istraživanjem došlo do teme korupcije prvenstveno krenuvši od loših uslova u porodilištima, jer upravo ti loši uslovu djeluju na povećanje korupcije. Zainteresovanost porodilja za iznošenje ove teme u javnost je zaista velika, dok je sam proces dolaska do ličnih iskustava porodilja ono što predstavlja teži dio posla. Naše istraživanje je pokazalo da je zastupljenost korupcije u porodilištima negdje oko 50%, gdje je riječ o kovertama i skupim poklonima, koji na godišnjem nivou sveukupno iznose 2 miliona maraka” – naglašava Tatarević.

Danas često u zdravstvu dolazi do poistovjećivanja pojmova mito i poklon, zbog čega mnogi zdravstveni radnici odbijaju priznati da su primili mito, već kažu kako je to samo običaj ili iskazivanje zahvalnosti prema medicinskom osoblju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia