online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Arapović za Sarajevsko jutro: Simptomima postporođajne depresije su najviše izložene majke koje su rodile carskim rezom

Majke se suočavaju s mnogim izazovima nakon poroda, od kojih su post-porođajna depresija i problem dojenja najkompleksniji, o čemu je za Sarajevsko jutro govorila Maida Arapović, medicinski tehničar.

– Stres je svakodnevno prisutan u našem životu, a majke su, nažalost, jako malo pripremljene za dojenje. Informišu se na društvenim mrežama o nekim stvarima koje su nebitne, a ne fokusiraju se na dojenje. Većinom se postporođajna tuga dešava u toku prve trudnoće, i to nije bitno da li je riječ o mlađim majkama ili onim malo starije dobi, svakako je česta dijagnoza – poručila je.

Ističe da je u 80% slučajeva normalno da žene imaju postporođajnu tugu zato što ne mogu odmah shvatiti da su one te koje su odgovorne za jedan novi život.

– Na našem području žena se prvo pita da li doji, a niko ne pita kako hraniš dijete. Ukoliko se majka pripremila na prirodni porod, a porodi se nekim bolnijim putem ili carskim rezom, imat će puno većih problema nego ona koja je već pripremljena na carski rez. Majke koje su iznenada suočene sa takvim porodom imaju osjećaj krivice – objasnila je.

Naglašava da su simptomima postporođajne depresije najviše izložene one majke koje su rodile carskim rezom, kao i kao i majke koje su u vrijeme trudnoće imale neku vrstu depresije ili anksioznost.

– Sasvim normalno je da tuga traje dvije sedmice. To se toleriše. Majke je nakon poroda potrebno osloboditi kućanskih poslova, pomoći im, te dozvoliti im san onda kada i beba spava – pojasnila je.

Naglasila je da mnoge majke plaču i osjećaju se loše nakon poroda jer im se tako nameće u našem društvu.

Djeca koja redovno spavaju i sisaju normalno, dok sa druge strane postoje bebe koje više plaču, koje su uznemirene, pa će odmah i majka biti uznemirena. Prolaktin je hormon koji stvara mlijeko, a oksitocin je onaj koji opšuta, odnosno hormnom sreće, ljubavi – majke ne možemo podstaći da silom doji, ako je ona isfrustrirana zbog bola i brige – rekla je.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia