online slots game malaysia
Zanimljivosti

Slovenski lingvisti rade na ‘koronarječniku’

Slovenski lingvisti rade na izradi malog “koronaječnika” kako bi ispravili anglizme ili nespretne posuđenice koje su se uvriježile u vrijeme pandemije covida-19 u domaćem tisku i kod običnoga puka, poput socijalne distance ili samoizolacije.

“Ne sjedimo skrštenih ruku ovih dana i imamo mnogo posla s novim riječima koje prodiru u slovenski jezik zajedno sa smrtonosnim virusom”, kazao je u razgovoru za “Slovenske novice” Kozma Ahačič, ravnatelj Instituta za slovenski jezik.

Njegova ustanova prikuplja i sortira neologizme koje je naplavila pandemija u poseban korpus izraza, kako bi u novom izdanju standardnog rječnika slovenske akademije znanosti i umjetnosti (SAZU) odijelili žito od kukolja, te standardizirali jezičnu praksu, prema pravopisnim, stilističkim i gramatičkim pravilima.

Pri tome jezikoslovci traže i pomoć građana koji im mogu slati svoje prijedloge preko akademske platforme Fran, a mnogo zanimljivih prijedloga već su i dobili preko Facebooka.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia