online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Skupština KS: Hitno rješavanje problema ispuštanja otpadnih voda direktno u Željeznicu

U žižu javnosti u Kantonu Sarajevo (KS) ovih dana dospjela je informacija o povećanoj koncentarciji arsena u rijeci Željeznici koja pripada vodozaštitnoj zoni. Skupština (KS) zadužila je Vladu, nadležna ministarstva i uprave da hitno pristupe rješavanju problema ispuštanja otpadnih voda sa visokom koncentracijom arsena i sulfata bez tretmana direktno u rijeku Željeznicu.

Uzorkovanjem vode u Vodovodu i kanalizaciji (VIK) su utvrdili povećane koncentarcije arsena u otpadnim vodama. Kako tvrde u ovom preduzeću te otpadne vode su bez adekvatnog tretmana puštane u Željeznicu.

“Neki spojevi, odnosno supstance prelaze dozvoljene granice. Arsen prelazi 750 mikrograma po litru, što je sedam puta više od dozvoljenih količina”, kazao je Enver Hadžiahmetović, direktor Vodovoda i kanalizacije.

Vlasnik kompleksa hotela na Ilidži Alija Budnjo direktno je prozvan da ne poštuje odluku o uvjetima otpuštanja otpadnih voda.

“Ova voda, termomineralna voda, vijekovima teče u Željeznici, od Rimskog carstva pa sve do danas. To erupciono vrelo, mi i da ga ne koristimo, išlo bi u Željeznicu”, kazao je Alija Budnjo, predsjednik uprave “Hoteli Ilidža”.

Zavod za javno zdravstvo KS periodično kontrolira koncentraciju teških metala. Do sad nije bilo značajnog povećanja. Problem može nastati u budućnosti zbog taloženja manjih količina ovog metala. Ključno je, međutim, da postoje metode kako da eventulano zagađana voda ne dođe do slavina.

“Mi smo uradili ispitivanje vode za piće na pumpnoj stanici na Stupu koju piju građani iz određenih dijelova Sarajeva. Rezultati se očekuju početkom naredne sedmice. Ukoliko se pojavi povečana koncentracija, mi ćemo svakako reagovati. Uputit ćemo nadležnim institucijama preporuku ili alarm. Sve zavisi od koncentarcija”, istakao je Zlatan Hamza, Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Da razloga za paniku nema, ali ima za oprez, navode i u VIK-u. Problem u ovom trenutku su i podijeljenja mišljenja o tretmanu i odvodnji otpadnih voda. 

 “Ili da otpadna voda ide u kanalizacioni sitem koji postoji, ili da ti privredni subjetki naprave prečistaće na svojim postrojenjima i da vodu prvo prečišćavaju, pa onda je puštaju u Željeznicu”, rekao je Hadžiahmetović

“Nema toga da neko može napraviti neki separator da izdvoji arsen iz vode. Ona ne moze ići u kanalizaciju zbog, jer kad dođe do kisika, ona se kristalizuje. U prvom šahtu ona bi začepila kanalizaciju.”, rekao je Budnjo.

Budnjo smatra da je ovo pitanje ispolitizirano. U Skupštini KS većina zastupnika podržala je inicijativu NIP-ove zastupnice Danijele Kristić da se hitno riješi problem ispuštanja otpadnih voda sa visokom koncentracijom arsena i sulfata u Željeznicu koja pripada vodozaštitnoj zoni.

Amra Butković, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia