online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Sindikat Univerziteta u Sarajevu najavio štrajk

Sindikat Univerziteta u Sarajevu najavio je štrajk. Nezadovoljni su predloženim rebalansom budžeta koji će razmatrati Skupština KS. Ističu kako će Vlada značajno smanjiti sredstva organizacionim jedinicama, što će, kako kažu, ugroziti radnopravni status uposlenika i kvalitet nastave. Ipak, plate u visokom obrazovanju neće biti smanjene, potvrdio je za TVSA nadležni ministar Anis Krivić. Reagirali su iz Rektorata. Navode kako je neprimjereno da se najavljuje štrajk uslijed vanrednih okolnosti.

U procesu izrade rebalansa budžeta KS za 2020. godinu, premijer i resorni ministar su odbili da pregovaraju sa Sindikatom, ignorišući zahtjeve koje su uputili. Vlada KS je sredstva po raznim pozivima za naučne projekte, koje su dobile organizacione jedinice, odlučila da prikaže kao budžetska sredstva i prikrije značajna umanjenja planirana za plate i naknade zaposlenih, navodi se između ostalog u saopštenju Sindikata.

Budžet za obrazovanje ukupno je veći u odnosu na proteklu godinu za 17 miliona, ističe ministar. Rebalans se radi u vanrednim okolnostima, a izdvajanja za korisnike će biti umanjena između 0,6 i 2,3 posto.
Krivić poručuje kako niko nije mogao očekivati vanredno stanje i manji priliv novca u budžet. Vlada KS će ispoštovati kolektivni ugovor, poručuje ministar.

Jasmin Begić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia