online slots game malaysia
BiznisVijesti

Sindikalna potrošačka korpa za april 2020. iznosi 1.987,72 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za april 2020. iznosi 1.987,72 KM i za 248 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Iz Sindikata podsjećaju da je prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za februar 2020. iznosila 934 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavoda za statistiku) i za 24 KM je niža od prosječne plate isplaćene u januaru 2020. 

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom iznosi 46,98 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana – 46,2 posto, stanovanje i komunalne usluge – 17,7 posto, higijena i održavanje zdravlja – 10,4 posto, obrazovanje i kultura – 2,5 posto, odjeća i obuća – 10,1 posto, prijevoz – 5,6 posto, te održavanje domaćinstva – 7,5 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz SSSBiH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia