online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Sindikat osnovnog obrazovanja KS se protivi predloženim izmjenama Zakona o radu

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo (SSOOiO FBiH – KO KS) protivi se predloženom Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH i od predlagača traži njegovo povlačenje dok se u potpunosti ne usaglasi sa Savezom samostalnih sindikata BiH.

SSOOiO FBiH – KO KS u saopćenju za javnost navodi da je federalni ministar rada i socijalne politike jučer od Saveza samostalnih sindikata BiH zatražio mišljenje o tekstu ovog nacrta zakona. Nakon analize dostavljenog teksta koji sadrži 11 članova izmjena i dopuna važećeg Zakona o radu, kao i obrazloženja odredbi koje se dopunjuju ili mijenjaju, SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo je konstatovao da se radi o klasičnom “zakonu po slobodnoj volji poslodavca“

Kako dodaju iz ovog granskog sindikata, na taj način se omogućava, a sve “po slobodnoj volji poslodavca” – zapošljavanja radnika bez konkursa, skraćenje radnog vremena radnika, preraspodjela radnog vremena radnika, slanje radnika na godišnji odmor, plaćeno odsustvo do 20 radnih dana, neplaćeno odsustvo do 20 radnih dana, upućivanje radnika na čekanje do tri mjeseca, tokom kojih radnik ima pravo na najnižu platu u FBiH (406 KM), a nakon toga prestanak radnog odnosa, umanjenje plate zbog skraćenog radnog vremena do 75 posto najniže plate u FBiH (305 KM), te usklađivanje kolektivnih ugovora i pravilnika o radu u roku od 30, odnosno 45 dana, a ako se ne usklade, primijenit će se “zakon po slobodnoj volji poslodavaca”.

– Od radnika se u potpunosti prave robovi, a poslodavcima daje na volju da rade šta žele – smatraju u SSOOiO FBiH – KO KS. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia