online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

SDA: Do sad najgrublji nasrtaj iz RS-a na Dejtonski sporazum

Klub poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine smatra da je namjera Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da izglasa zakone o visokom sudskom tužilačkom vijeću RS-a i o nepokretnoj imovini dosad najgrublji nasrtaj na Dejtonski mirovni sporazum.

Klub SDA očekuje da po završetku sjednice NSRS, visoki predstavnik za BiH “pređe s riječi na djela” i sankcioniše sve koji rade na urušavanju Dejtonskog sporazuma.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Adil Osmanović komentirao je današnje zasjedanje NSRS, podsjetivši da je poslanički klub njegove stranke pokrenuo pred Ustavnim sudom BiH postupak ocjene ustavnosti zaključaka i rezolucija, izglasanih dosad u Narodnoj skupštini RS-a. Postupak za zakon o agenciji za lijekove RS-a nije pokrenut pred Ustavnim sudom jer taj akt još nije stupio na snagu.

– Ako izostane reakcija visokog predstavnika, međunarodne zajednice i naravno Tužilaštva, ulazimo u anarhiju – rekao je Osmanović također povodom najnovijih pokušaja Republike Srpske da dovede u pitanje  nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

Osmanović podsjeća također da su 2008. godine, vlasti RS-a, odnosno 12 poslanika Predstavničkog doma, pokrenuli postupak ocjene ustavnosti zakonodavstva o VSTV-u, kao i da je Ustavni sud potvrdio 2009. da je taj zakon u skladu s Ustavom BiH.

– Državna vlast se ne može prenositi na entitet – naglasio je Osmanović i dodao da je Parlamentarna skupština BiH, a ne entitetska skupština, mjesto gdje treba raspravljati ako poslanici imaju zamjerke na Zakon o VSTV-u.

Članica Kluba poslanika SDA Alma Čolo izjavila je na pres-konferenciji da jedino Parlamentarna skupština BiH ima nadležnost da razmatra zakonodavstvo o državnoj imovini.

Čolo podsjeća da iz Sporazuma o sukcesiji između nekadašnjih republika bivše Jugoslavije, proizilazi da imovina nije u nadležnosti entiteta već novonastalih država, kao i da je Republika Srpska pokušala bezuspješno i prije aktuelnih događaja donijeti zakon o imovini na njenoj teritoriji.

Ona također napominje da je Klub SDA reagirao tražeći sprečavanje vlasti RS-a da uzurpiraju nadležnosti države Bosne i Hercegovine te je pokrenuto više postupaka pred Ustavnim sudom BiH.

Ističe da entitetski zakoni moraju biti u skladu s Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia