online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

NSRS: O nacrtu zakona VSTV-a RS-a; zatraženo vraćanje ploče sa imenom Radovana Karadžića

Nacrt zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a, jedna je od tačaka dnevnog reda današnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, koja je naknadno uvrštena u dnevni red sjednice, a predložila ga je grupa narodnih poslanika.

To entitetsko vijeće, kako je predloženo tim neustavnim nacrtom zakona, trebalo bi imati jedanaest članova i 33 nadležnosti kojima se zapravo oduzimaju nadležnosti državnog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine.

Jedan je to od nekoliko zakona koji će biti razmatrani u entitetskoj skupštini na prijedlog lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika koji već nekoliko mjeseci najavljuje povlačenje državnih nadležnosti.

Poslanici NSRS-a trebali bi danas razmatrati Prijedlog zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu što je prijedlog Kluba poslanika SNSD-a.

Poslanici bi, po hitnom postupku, usvojili su dopunu Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, a na dnevnom redu su i: Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju te dopuna Zakona o republičkoj upravi.

Poslanici će se o ovim tačkama izjasniti u “Danu za glasanje” u četvrtak, 10. februara – dakle, i o nacrtu zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a.

Inače na početku sjednice poslanici su postavljali pitanja ministrima entitetske vlade, a među njima i Aleksandar Glavaš, poslanik Demokratskog narodnog saveza (DNS), koji je tražio podatke o uklonjenoj ploči posvećenoj ratnom zločincu Radovanu Karadžiću sa Studsnetkog doma na Palama.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević kazao je da to ministarstvo nije imalo nikakave uloge u postavljanju ili uklanjanju te ploče te da je prema njegovim saznanjima ploča uklonjena na zahtjev porodice Karadžić.

Glavaš je zatražio od ministra da mu odgovori gdje se nalazi ploča koja bi, kaže, trebala biti vraćena na svoje mjesto jer se njenim uklanjanjem “nanijela šteta ugledu Republike Srpske i njenom rukovodstvu budući da je postavljena uz svečano prisustvo visokih dužnosnika”.

Ploča sa imenom Radovana Karadžića, koji je osuđen je na doživotni zatvor za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini, uklonjena je sa prostorija Studentskog doma na Palama 10.ndecembra 2020. godine.

Isti dan, na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, njegova kćerka, Sonja Karadžić Jovičević, koja je potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske, izjavila je kako se Karadžićevo ime koristi za ‘prepucavanje’, te da tabla na Studentskom domu na Palama treba biti uklonjena.

Studentski dom na Palama 20. marta 2016. godine otvorio je član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, a dobio je naziv po Karadžiću, koji je, podsjeća danas Glavaš, osnivač Republike Srpske, ali ne navodi da je punopravno osuđen na doživotnu robiju zbog stravičnih zločina počinjenih pod njegovim rukovodstvom.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia