online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

Schmidt: Pronaći prihvatljivo rješenje za raspodjelu državne imovine

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) tokom dva dana razmatrao je pitanja izbornog sistema u Bosni i Hercegovini, potrebe implementacije uvjeta za članstvo u Evropskoj uniji te raspodjeli državne imovine.

Kazao je to na pres-konferenciji u Sarajevu nakon sjednice visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pojašnjavajući da se Upravni odbor usaglasio da je potrebno vratiti povjerenje birača u izbori sistem.

– Integritet izbornog procesa mora biti ojačan jer je to jedan od najvažnijih uvjeta za BiH i njen napredak ka Evropskoj uniji i zato smo pozdravili opredjeljenje Vijeća ministara BiH i koalicionih partnera da nastave s reformama – dodao je Schmidt.

Podvukao je da je PIC pozvao na pronalazak održivog i prihvatljivog rješenja za raspodjelu državne imovine jer je to jedan od zadataka u okviru paketa 5+2 i u okviru Schmidtovog mandata, navodeći da je potrebno donijeti državni zakon o tome i predložiti raspodjelu imovine uz učešće svih aktera u tom procesu.

Kaže da je iznenađen zbog činjenice da neki povezuju pitanje državne imovine s nekim drugim temama, jer je to pitanje riješeno u svim državama nastalim nakon raspada bivše Jugoslavije, a podsjetio je da postoji Sporazum o sukcesiji iz 2001. godine koji su potpisali BiH, Hrvatska, Slovenija, Sjeverna Makedonija i Jugoslavija koja se tada sastojala od Srbije i Crne Gore.

Najavio je da će grupa eksperata koju je oformio Ured visokog predstavnika (OHR) nastaviti rad na stručnim i tehničkim stvarima ovog pitanja i preporuke uručiti vlastima u BiH kako bi oni uz te preporuke nastavili rješavati ovo pitanje.

– Njihov zadatak nije da donesu odluke, nego da ponude prijedloge, sagledaju stvari s pravnog stanovišta kako je navedeno u odlukama Ustavnog suda i ponudi okvir kako provoditi taj postupak – pojasnio je Schmidt.

Izrazio je zabrinutost zbog nepoštovanja principa ljudskih prava, nepoštivanja prava manjina kao i zbog slučajeva nepropisnog djelovanja i ponašanja organa vlasti u bh. entitetu Republika Srpska.

– Retorika koja prijeti miru i stabilnosti je neprihvatljiva posebno su problematični nedavni potezi organa vlasti u RS-u koji su povučeni u smislu ograničavanja slobode govora i ograničavanja djelovanja civilnog društva – zaključio je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia