online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Sattler pozvao nadležne da ispune svoju odgovornost u tretmanu migranata

Sve veći broj migranata pokušava ilegalno ući iz Srbije u BiH, naročito na području Zvornika. Migranti su bili aktuelna tema i tokom današnjeg susreta šefa Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini ambasadora Johana Satlera i ministra sigurnosti Fahrudina Radončića. Satler je istakao da se migracije svih podjednako tiču. Istovremeno, mržnja i zlostavljanje, te nasilje koje se vrši nad osobama u pokretu sve češće su prisutni na terenu, a snimci završeni na društvenim mrežama.

Ovo nije prvi slučaj nasilja policije prema migrantima koji se događaju u našoj zemlji. Ovaj snimak je od prije 4 dana. Riječ je o policiji MUP-a USK. Osim što su ih istjerali iz ovog objekta u kojem su boravili, uništili su im i lične stvari. Zvaničnih osuda nema, iako takav čin predstavlja kršenje Krivičnog zakona FBiH član 2, stav 11.

„Mi smo odmah kao Ministarstvo regirali i poslali upite prema kantonalnoj policiji USK, FUP-u i premijeru USK. Čak smo tražili i podatke od naše obavještajne službe. Veoma odgovorno shvatamo naše obaveze kada su u pitanju migranti i ilegalni migranti“, rekao je Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH.

Više od 80 posto migranata u BiH nalazi se u Unsko-sanskom kantonu. Kapaciteti u prihvatnim centrima su popunjeni. Poseban problem je smještaj maloljetnih migranata.

„Prebacivanje migranata u prihvatni centar Lipa gdje su kapaciteti već popunjeni, kao i prebacivanje maloljetnika na te lokacije, koje nisu adekvatne za smještaj maloljetnika, razlog je slanja dopisa u kojem sam pozvao nadležne da ispune svoju odgovornost koju BiH ima u tretmanu samih migranata“, Istakao je Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

„Zašto se stalno vrši pritisak na mene ili Bošnjake da mi primamo ilegalne migrante? To je kriza koja se mora ravnopravno podijeliti sa cijelom BiH“, rekao je Radončić.

Ministar sigurnosti zatražio je više odgovornosti od EU, jer u Grčkoj propuštaju migrante koji dolaze u BiH, a onda ne dozvoljavaju da oni nastave svoj put u Zapadnu Evropu zbog čega se stvara migrantski „čep“ u našoj zemlji.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia