online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Salkić: Izjednačiti nadležnosti Vijeća naroda RS i Doma naroda FBiH

 Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je izjavio da Bošnjaci i Hrvati na bazi trenutnog kapaciteta Vijeća naroda RS, nemaju mogućnost da zaštite svoje interese u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Reagujući na izjavu Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda sprskog naroda, koji je jučer izjavio da bi „trebalo učiniti sve da Vijeće naroda RS bude ukinuto“, Salkić je naveo da je uspostavom Vijeća naroda RS sa trenutnim kapacitetom, izigrana odluka Ustavnog suda BiH U-5/98 o konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini iz 2000. godine na cijeloj teritoriji države, od strane tadašnjeg visokog prestavnika Wolfganga Petricha i tzv. „Alijanse za promjene“.

Istakao je da su ovakvom implementacijom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Bošnjaci i Hrvati ostavljeni u raljama velikosrpske politike, bez mehanizama da se zaštite i obezbijede zaštitu putem donošenja zakona i drugih akata u zakonodavnim organima entiteta. Naglasio je da je implementacija ove odluke započela prije 18 godina, te da je implementirana samo formalno, ali ne i suštinski.

Istakao je da je krajnje vrijeme da se ovakvo stanje promijeni i da se izjednače nadležnosti Vijeća naroda RS i Doma naroda FBiH, ali i da se izjednače nadležnosti predsjednika i potpredsjednika u oba entiteta. Naveo je da se ovo stanje može mijenjati na način da se od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine traže ocjena usklađenosti entitetskog Ustava sa Ustavom Bosne i Hercegovine, u kontekstu provođenja odluke U-5/98 o konstitutivnosti naroda.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia