online slots game malaysia
SvijetVijesti

Predsjednik Haškog suda odbio Mladićeve žalbe na medicinsku njegu

Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius odbacio je podnesak Odbrane Ratka Mladića, u kojem se žalio da neadekvatnu zdravstevnu njegu koja mu je pružena u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija, ali je utvrdio da je Registrar prekršio određena proceduralna pravila.

Mladić se žalio da mu Ured registrara MMKS-a nije pružio adekvatnu medicinsku njegu obzirom na njegovu dijagnozu, zbog čega je potrebna njegova hitna hospitalizacija, ali je u odluci sudije Agiusa navedeno da Mladić i njegovi advokati nisu osporili – uvjerljivo ili na neki drugi način – obrazloženje Ureda registrara za medicinsku njegu koja mu je pružena u svakoj fazi.

“Mogu samo zaključiti da Mladić nije demonstrirao bilo kakve greške u vezi s medicinskom njegom koju mu je pružio Ured registrara i u tom aspektu njegova žalba mora biti odbijena”, stoji u Agiusovoj odluci.

Odbrana Mladića je u svom podnesku istakla da su Registrarovi izvještaji Žalbenom vijeću “nejasni, oskudni i kontradiktorni”, čime se krše pritvorska pravila. Ovi navodi, kako je naveo Agius, nemaju nikakvih činjeničnih osnova.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije pisala da Mladićeva Odbrana insistira da se on prebaci u bolnicu van Pritvorske jedinice, kako bi dobio adekvatan medicinski tretman zbog stalnog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja. Haškom sudu ovim povodom pisao je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

Registrar je u odgovoru na raniji zahtjev naveo da je zadovoljan medicinskom njegom, koju smatra adekvatnom i da brzo odgovara na Mladićeve zdravstvene potrebe.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je 2017. godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

On je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest općina 1992. godine.

Mladić je operisan 28. marta ove godine, a ljekari su, kako je navedeno iz MMKS-a, zaključili da se on oporavlja dobro.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia