online slots game malaysia
BiznisSarajevoVijesti

Rekordno jeftino gorivo bi trebalo osigurati niske cijene domaćih proizvoda

Zbog manjka radne snage, a povećane potražnje za hranom, cijene  u Njemačkoj porasle su za čak 28%. Zbog nedostatka sezonskih radnika na obradi zemlje, Njemačka ih mora uvoziti čak i u doba pandemije. Da li slična situacija očekuje i Bosnu i Hercegovinu, razgovarali smo s dekanom Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu.

„Kriza će još trajati, neće biti izbrisana gumicom. Prodavci možda tvrde da nisu povećali svoju maržu, međutim uvozna cijena je viša. Mi moramo naučiti iz ove lekcije da u budućnosti što više hrane proizvodimo i da nam moto bude proizvodimo i koristimo domaće“ kazao je Prof. dr. Muhamed Brka, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu.

Očekuje se rast cijena uvezene robe zbog otežanog saobraćaja preko državnih granica. To će ostaviti prostor za ekspanziju domaće proizvodnje te je očekivano da naših proizvoda na policama prodajnih centara bude više.

“Što se tiče cijena domaćih proizvoda, one ne bi trebale rasti jer pandemija se pojavila mnogo kasnije nakon što se nabavio repromaterijal za sjetvu. Sad je i gorivo jeftinije, domaći proizvodi ne bi trebali biti skuplji i ako jesu, ne znam zašto je to tako, rekao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBIH.

Ako građani primijete tržišnu manipulaciju, preporuka Udruženja potrošaća je da to prijave Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove ili Federalnoj tržišnoj inspekciji.

„Na početku krize, cijene nisu divljale međutim u posljednje vrijeme kao potrošać to primjećujem, naprimjer jogode u Sarajevu koštaaju i do 9 KM po kilogramu. Ako se zna da su te jagode proizvedene u Hercegovini i da nema razloga da koštaju toliko, znači da neko tu koristi paniku i zloupotrebljava trenutnu situaciju sa koronavirusom.“, rekao je Edin Pašić, predsjednik Udruženja potrošaća KS.

Vlada KS ima plan subvencioniranja rata kredita za privrednike i uvezivanje poljoprivrede s velikim tržnim centrima. Planirane mjere povećat će domaću proizvodnju kako potrošači ne bi ovisili o uvezenim proizvodima.

Mašo Karavdić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia