online slots game malaysia
BiznisSarajevoVijesti

KS: Oko 5.000 osoba ostalo bez posla, dok su na gubicima komunalna preduzeća

Blizu 5.000 osoba u Kantonu Sarajevo je od proglašenja stanja prirodne i druge nesreće ostalo bez posla, podaci Službe za zapošljavanje KS. Mnoge kompanije su prestale poslovati, jer nisu mogle plaćati radnike i izmirivati obaveze prema dobavljačima. Na gubicima su i komunalna preduzeća, poput GRAS-a, koji će zbog obustave javnog prevoza na mjesečnim kartama izgubiti 180.000 maraka. Ništa bolje stanje nije ni u drugim javnim kompanijama.

Naplatni centri javnih komunalnih preduzeća za vrijeme pandemije korona-virusa imaju skraćeno radno vrijeme. Za osobe starije od 65 godina, kojima je donedavno kretanje u potpunosti z bilo zabranjeno, produžen je rok za plaćanje računa. Preporuke KJKP RAD svojim korisnicima su bile da koriste alternativne načine plaćanja, poput mobilnog i elektronskog bankarstva. Prihodi od naplate usluga za fizička i pravna lica manji su za 10 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Ako se uzme u obzir period prva tri mejseca 2019 i 2020 godine ukupan priliv tekućih sredstava umanjen za 12 posto, kazao je Mirza Ramić, portparol KJKP RAD

Preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ je u prva tri mjeseca ove godine naplatilo 869.830 maraka manje ili 23%, u odnosu na isti period prošle godine.

U aprilu 2020. očekuje se da će Vodovod naplatiti 3.100.000 maraka po osnovu računa, što je manje za približno 900.000 KM, tj.  22,5 % od planiranog priliva za ovaj mjesec. Dakle, Preduzeće je u dva mjeseca, koliko traje pandemija, po osnovu ispostavljenih računa za vodu i odvodnju naplatilo približno 1,77 miliona KM manje.

Kratokoročnim, srednjoročnim i dugoročnim mjerama, Vlada Kantona Sarajevo će pokušati da sanira štetu nastalu u privredi. Gubici su višemilionski. Novac je osiguran za sufinansiranje dijela martovske plate zafizičke i pravne osobe. Subvencija za plaćanje komunalnih usluga neće biti.

„Podaci se sravnjavaju, mi smo radili danima u resoru privrede na prikupljanju pokazatelja koji će nam dati odgovor, socijalne kategorije neće biti ugrožene, posebno oni koji ne mogu ispunjavati svoje obaveze“ rekao je Mario Nenadić, premijer KS.

Krajem ove sedmice Vlada KS donijeće odluku o ublažavanju mjera zabrane kako bi kompanije počele poslovati. Ovo stanje, ekonomski nije dugoročno održivo. Ministarstvo privrede je pokrenulo proceduru donošenja okvirnog zakona za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica, kojim će biti sanirano i stanje u komunalnoj privredi.

Jasmin Begić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia