online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Protestirali državni službenici, traže potpisivanje kolektivnog ugovora

Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine okupili su se danas, na Trgu Bosne i Hercegovine, na mirnim protestima da bi izrazili nezadovoljstvo zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora što zaposlene u institucijama na državnom nivou, kako navode, dovodi u nesigurnu pravnu poziciju.

Kako je kazao predsjednik Samostalnog sndikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine Salih Karčić, nemaju nikakvu komunikaciju sa poslodavcem niti sa parlamentarcima.

– Mi smo jedina država u Evropi koja nema potpisan kolektivni ugovor sa uposlenim državnim službenicima i uposlenicima. Da imamo kolektivni ugovor, ne bi se pričalo o budžetu. Oni bi znali da im je obaveza da usvoje budžet – kazao je.

Nezadovoljni su kaže i zbog toga što je ponovno u proceduru poslan Prijedlog budžeta za 2021. sa osnovicom 475,69 koja nije povećana posljednjih deset godina.

– Mi u državnim institucijama deset godina nemamo povećanje plata. Ne mislimo mi da su na nivou entiteta dobre plate, ali se u posljednjih deset godina napravila velika razlika. Zbog toga su nam ugrožena ljudska prava – istakao je.

Ilustracije radi navodi da higijeničarka u državnoj službi ima 475 KM osnovnu platu, a VKV radnik 710 KM.

– Informatičari se traže, nema ih na birou rada, a naš informatičar ima 760 KM osnovnu platu – rekao je.

Današnji mirni protest je drugi po redu, a rečeno je da namjeravaju nastaviti dalje. Ne nadaju se velikim i brzim promjenama, a kako je kazao Karčić, istrajavaju na protestima i to mirnim. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia