online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Protest penzionera ispred Parlamenta FBiH, nezadovoljni vanrednim usklađivanjem

Penzioneri su nezadovoljni s pokušajem privilegiranja penzionera bivših pripadnika Oružanih snaga BiH. Predloženim zakonom predviđa se da im iznos penzije bude u visini plate koju trenutno primaju, a prema podacima Federalnog zavoda PIO.

Podsjećamo, na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH usvojen je Zakon o vanrednom usklađivanju vojnih penzija.

– On obuhvata 400 vojnih penzionera koji su penzionisani po poglavlju 5. Zakona o službi u OS BiH. Sveukupno, radi se o 2.304 demobilisana pripadnika Armije RBiH i HVO-a, koji će u narednom periodu iz Oružanih snaga otići u penziju – rekao je pukovnik Oružanih snaga BiH Nermin Lapandić.

Zakonom se djelimično ujednačava isplata penzija samo demobilisanih vojnih osiguranika.

– Predviđeno je da isplatni koeficijent bude 1,29 za vojne osiguranike. Zakon se odnosi na pripadnike koji su trenutno u Oružanim snagama BiH. Zapravo, radi se o 2.300 pripadnika koji su od prvog dana sudionici Domovinskog rata i oni su već 30 i više godina u Oružanim snagama – rekao je predlagač Zakona i predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH Ivo Tadić.

Ukazao je da se desio problem sa koeficijenatom kod obračuna mirovina.

– Mi smo ranije imali ljude koji su otišli po uredbama, po zakonima i najčešće su otišli po koeficijentu 1,48. Imamo one do 2018. godine koji su otišli po koeficijentu 1,84 što znači da oni koji su otišli 2018. godine imaju 84 posto veću mirovinu nego oni koji idu danas i to je nepravda oko koje je bilo uključeno i ministarstvo, predstavnici NATO-a da bi se ova nepravda ispravila i s te strane smatramo da smo trebali donijeti navedeni zakon – kazao je Tadić.

Lepandić je dodao da “za one koji su otišli u penziju na osnovu Zakona o službi u OS BiH ovim je djelimično ispravljen dio nejednakosti u isplati vojnih penzija”.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia