online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Mutap i ostali: Prebacivanje istrage iz saobraćajnog u sektor za krvne delikte

Na suđenju za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u februaru 2016. godine, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o uviđaju i istrazi koju je prvobitno vodio saobraćajni, a poslije odsjek za krvne delikte, javlja BIRN.

Vahid Bakija, koji je u to vrijeme bio komandir Jedinice za saobraćaj, rekao je da je bio obaviješten o stradanju u Velikoj aleji na Ilidži i da istragu vodi tužilac. On je kazao da je razgovarao i sa optuženim Hasanom Dupovcem, tadašnjim šefom Odsjeka za saobraćajne istrage.

“Nazvao me da ima vozilo Renault Clio, koje bi se moglo dovesti u vezu i da će se prebaciti, s čime sam se složio”, rekao je Bakija.

On je dodao da je poslije u hangaru vidio to vozilo. Svjedok je kazao da ga je Dupovac kasnije nazvao i rekao mu da bi se u tom slučaju moglo raditi o ubistvu i da treba obavijestiti Sektor za krvne i seksualne delikte.

“Predmet je kod nas bio desetak dana. Proslijeđen je Sektoru krim-policije”, naveo je Bakija.

Na pitanja Dupovca, svjedok je kazao da nije uočio nikakve nepravilnosti u istrazi.

Za prikrivanje dokaza, s Dupovcem se sudi Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić (ranije Mutap), policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

Svjedok Mevludin Halilović rekao je da je 2016. bio načelnik Sektora uniformisane policije i da ga je komandir Vahid Bakija upoznao kada je Memić preminuo i da će se uključiti Odsjek za krvne i seksualne delikte.

Halilović je govorio i o kasnijem formiranju ad hoc komisije i diskusijama da li im treba dostaviti dokumentaciju iz tog slučaja.

“Hasan je bio za to da se dostavi dokumentacija, drugi su mislili da je to vlasništvo Tužilaštva”, kazao je svjedok.

Na pitanja Dupovca, Halilović je ispričao kako je kasnije zatražio izvještaje od krim-sektora i unutrašnje kontrole i da su napisali da u istrazi nisu uočeni propusti, kao i to da je sve rađeno po zakonu.

On je govorio i o zahtjevima Nezavisnog odbora, grupe koja je provodila istragu po izvještaju ad hoc komisije, u kojem su bili navedeni određeni propusti, kao i disciplinskom postupku koji je obuhvatio sedam policijskih službenika, uključujući Barića.

Halilović je rekao da nije imao saznanja o nezakonitostima.

Svjedok Nermin Halilović je kazao da je bio na uviđaju na Ilidži i da je otišao po kartone, jer je vrijeme bilo “hoće-neće kiša”. Kako je naveo, kiša nije pala i nije ništa pokrivao.

Edin Arapović je rekao da se sa Memićem čuo oko sat i po prije nego što je stradao, kada mu je kazao da izlazi vani. On je govorio i o kasnijim dešavanjima, te kako je s ocem stradalog mladića išao kod tužioca Merisa Ćate, jer nisu imali informacija o istrazi, ali da im je rečeno da je on na bolovanju. Prema saznanjima svjedoka, tužilac ih je tada namjerno izbjegao. Arapović je kazao da je kasnije imao neformalni kontakt sa tužiteljicom Ivanom Petković.

“Ona je izrazila sumnju da u ovom predmetu svi lažu, pa i porodica”, prisjetio se svjedok.

Predsjedavajući Vijeća Branko Perić više puta je tužioce pitao na koje okolnosti iz optužnice svjedoci svjedoče i koje odlučne činjenice treba da potvrde, kako današnji tako i oni koji su planirani za nastavak. Perić je rekao da se optuženima sudi za krivična djela, a ne za neke propuste, te da ga ne interesuju ad hoc komisije.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je kazao da se optuženima na teret stavlja da su propustima počinili krivično djelo.

Perić je rekao da mu i dalje nije jasno na koje su tačno okolnosti saslušani današnji svjedoci, te da kvantitet ne znači kvalitet.

Branilac Kadrija Kolić protivio se pozivanju svjedoka vezanim za rad ad hoc komisije, navodeći da u sudnici ne bi trebalo razmatrati “političke pamflete”.

Suđenje se nastavlja 31. marta.

(Izvor:Detektor.ba)

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia