online slots game malaysia
BiznisBosna i HercegovinaVijesti

Prosječna plata u BiH u decembru 1.297 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u pravnim subjektima u BiH za decembar prošle godine iznosila je 1.297 KM, što pokazuje nominalni pad za 0,5 posto i realno je manja za 0,3 posto u odnosu na novembar prošle godine.

Prosječna mjesečna isplaćena neto platća za decembar prošle godine u odnosu na decembar 2022. godine nominalno je viša za devet posto. Za isti taj period realni indeks je bio veći za 6,6 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Najveće prosječne neto plate u decembru lani imali su zaposleni u djelatnosti informacije i komunikacije, u iznosu od 1.902 KM, finansijskoj i djelatnosti osiguranja 1.892 KM, te proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.799 KM.

Najmanje prosječne neto zarade imali su radnici u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane 852 KM, te u građevinarstvu 972 KM.

Prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenome u BiH za decembar 2023. iznosila je 2.004 KM, što pokazuje nominalan pad za 0,4 posto, a realno je manja za 0,2 posto u odnosu na novembar te godine.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata za decembar lani u odnosu na decembar 2022. godine nominalno je viša za 9,5 posto, dok je realni indeks bio viši za 7,1 posto.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia