online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Amra Selimović je najmlađa doktorica nauka u BiH, stručnjak je za blockchain tehnologiju

Amra Selimović je najmlađa doktorica nauka u BiH. Gostovala je u Sarajevskom jutru. Stručnjak je za blockchain tehnolgiju, odnosno tehnologiju koja se koristi na tržištu kriptovaluta. Najslikovitije, kaže gošća, je reći da je to baza podataka koji, umjesto da se spremaju na jednom, centralnom mjestu, oni se spremaju na više različitih računara diljem svijeta.

„Zainteresovalo me je kada sam prvi put čula za blockchain tehnologiju jer je to naredna revolucija koja će promijeniti svijet. Tako sam i magistrirala na ovoj temi. Tema je bila ‘Primjena pametnih ugovora zasnovanih na blockchain tehnologiji u javnom sektoru’. Kada sam magistrirala, znala sam da tu ima dosta toga za istražiti, ali u kontekstu BiH. Naredi korak mi je bio da nastavim istraživanje. Tako sam i upisala doktorski studij“, kaže Selimović.

Najvažnije za blockchanin tehnologiju je da se jednom uneseni podaci ne mogu mijenjati. To su podaci koji se zapisuju unutar blokova. Selimović kaže da su podaci sigurni i transparentni.

„Blockchain se može programirati da bilježi sve ono što ima vrijednost, ne moraju biti samo finansijske transakcije. Mogu biti zabilježeni medicinski podaci, glasovi, vlasništvo nad nekretninama“, objasnila je dr. Selimović.  

3 2 votes
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia