online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Premijer Uk u Briselu predstavio aktivnosti koje provodi Kanton Sarajevo

Na Drugom političkom forumu na visokom nivou između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koji se danas održao u Briselu, jedan od učesnika bio je i premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk.
Bila je ovo prilika da premijer Uk predstavi aktivnosti koje provodi Kanton Sarajevo, među kojima su vladavina prava, borba protiv korupcije, reforme u oblasti obrazovanja, digitalizacija javne uprave, transparentnost rada, te borba protiv zagađenja zraka.

Podsjetio je da je Sarajevo jedan od 100 evropskih gradova koji su dio Misije Net Zero Cities, odnosno jedan od gradova koji teže da budu karbon neutralni do 2030. godine.
Premijer Uk naveo je da Vlada KS nastavlja kontinuitet Vlada koje odražavaju najveći broj žena i predstavnika naroda u Bosni i Hercegovini, te da predstavnici Ostalih imaju ravnopravan položaj, kako u rukovodstvu Skupštine KS, tako i u Vladi KS.


“Kanton Sarajevo je šampion kada je u pitanju borba protiv korupcije. Objavljeni su Registar zaposlenih u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo i Registar podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u KS, proširuju se kapaciteti Općinskog suda, Kantonalnog suda te Ureda za borbu protiv korupcije. Veliku pažnju i novca ulažemo u inkluziju najranjivih kategorija našeg društva posebno, sa akcentom na djecu s invaliditetom. Započeli smo reformu osnovog i srednjeg obrazovanja po uzoru na evropske sisteme, dok usvajanjem novog zakona o Javno-privatnom partnerstvu želimo dodatno potaknuti privredu i investicije u Kanton Sarajevo”, rekao je premijer Uk.


Premijer Uk je dodao da sve ove aktivnosti, iako nisu revolucionarne ili barem ne bi smjele biti, uz malo volje i u kratkom roku mogu biti primjer i drugim kantonima u Federaciji BiH.


“U trenutku kreiranja budžeta u KS itekako sam svjestan da velike infrastrukturne projekte i neizbježne reforme ne možemo realizirati bez ozbiljne finansijske podrške EU insitucija. I u tome vidim dodatni motiv da učinimo sve što je potrebno za ispunjavanje osnovih uvjeta za pristupanje Evropskoj uniji, što je naše opredjeljenje”, rekao je premijer Uk.
Skupom na visokom nivou kopredsjedavali su evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelyi i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia