online slots game malaysia
Sarajevo

Predstavnički dom odobrio i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta FBiH, dvodnevna sjednica završena

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio večeras na sjednici u Sarajevu Prijedlog federalnog budžeta za 2023. godinu, većinom glasova je podržan i prateći akt, Prijedlog zakona o izvršenju tog budžeta.

Nakon toga je ova prva sjednica u novom mandatu Doma okončana poslije dva dana rada.

Po glasanju o budžetu, podržana je i nekolicina zaključaka od kojih se jedan odnosi na reaktiviranje fonda za studentske zajmove u FBiH, a drugim zaključkom je Vlada FBiH zadužena da donese odluku o isplati akontativnog povećanja penzija od 11,1 posto počev od 1. januara 2023. te da polovinom aprila bude izvršeno usklađivanju penzija na osnovu odgovarajućeg zakonskog akta o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Prijedlog budžeta FBiH za 2023. odobren je sa 82 glasa. Jedan zastupnik je bio suzdržan, a niko nije glasao protiv.

Da bi budžet postao operativan, treba da ga u istom tekstu odobre oba doma Federalnog parlamenta.

Sjednica Doma naroda sazvana je za sutra.

Budući da je Predstavnički dom danas odobrio i 50 amandmana uz Prijedlog budžeta, eventualna istovjetna sutrašnja odluka Doma naroda značila bi da budžet može stupiti na snagu odmah po objavljivanju u Službenim novinama.

Dom naroda može potencijalno postupiti drugačije eventualnim usvajanjem i vlastitih, drugačijih amandmana, a to bi otvorilo proceduru usuglašavanja teksta jer mora biti jednobrazan da bi stupio na snagu. 

Usvojenih 50 amandmana danas u Predstavničkom domu predložili su blok stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH i stranke Osmorke. Većinsku podršku nisu dobili pet amandmana predloženih iz Stranke demokratske akcije niti mnoštvo drugih amandmana, predloženih pojedinačno od nekih zastupnika.  

Federalna vlada je predložila da budžet za 2023. godinu ukupno iznosi nešto više od 6,7 mlijardi KM, za 1,1 milijardu KM više od prošlogodišnjeg budžeta.

Tako predložen najvažniji finansijski akt Federacije BiH je realan i održiv, prema obrazloženju zastupnicima federalne ministrice finansija Jelke Milićević, dok je premijer FBiH Fadil Novalić, prije izjašnjavanja Predstavičkog doma kazao da je stvarni ekonomski rast u FBiH, a ne virtuelni, rezultirao i rastom budžeta.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia