online slots game malaysia
Sarajevo

Softić-Kadenić za Polis: Budžet za ovu godinu je manji zbog pondera za KS

Gošća večerašnjeg izdanja emisije Polis bila je Darja Softić-Kadenić, trenutna vršiteljica dužnosti premijera Kantona Sarajevo, što je čini prvom ženom na čelu Kantona.

Softić-Kadenić je sa današnjim danom preuzela dužnost vršitelja dužnosti premijera Kantona Sarajevo, dok istovremeno ostaje na pozicije ministrice pravde , jer se do imenovanja novog mandatara, odnosno premijera Kantona Sarajevo, vršitelj dužnosti bira između postojećih članova aktuelne vlade, a to najčešće i jesu resori finansija ili pravde.

Na pitanje da li je potencijalni kandidat za premijera KS, Softić-Kadenić kaže kako se to još uvijek ne zna.

Kada je riječ o budžetu i pitanju njegovog usvajanja, gošća nam je rekla sljedeće:

Prije svega, ja moram istaći sljedeće, Kanton je ponovo uputio budžet u redovnu proceduru, što znači da imamo nacrt, kojim se otvara javna rasprava, nakon koje idemo u izradu prijedloga, pa usvajanje prijedloga na Skupštini, što je jedan transparentan i poželjan proces, jer podsjećam da je u Federaciji godinama unazad, više pravilo nego izuzetak da se budžet usvaja po hitnom postupku. Ovaj proces će 8. februara, ukoliko bude usvojen nacrt u Skupštini, otvorit će se javna rasprava u trajanja od 20 dana, tako je planirano. Nakon okončanja javne rasprave će se rezultati javne rasprave morati obraditi kroz nekoliko dana i onda taj prijedlog spustiti na Vladu, a 14 dana najmanje je zakonski rok u kojem bi se materijali nakon usvajanja na Vladi mogli uopšte naći na dnevnom redu Skupštine. Tako da kada saberemo sve te dane, to su posljednji dani marta, kada bi se moglo očekivati da prijedlog budžeta bude iznesen na Skupštinu“, rekla je Softić-Kadenić.

Napominjemo, budžet za 2023.godinu, prema nacrtu iznosi 1. 200 000 000 KM, što je manje u odnosu na prošlogodišnji budžet.

Mi smo odista jedini kanton u Bosni i Hercegovini koji ove godine ima manji budžet nego prošle godine. To je primarno rezultat usvajanja izmjena i dopuna Zakona o raspodjeli prihoda i ukidanja takozvanog pondera za KS, usljed čega su prihodi od indirektnih poreza za KS umanjeni za 110 miliona KM. Zakon je usvojen prošle godine, a početak primjene je od 1.januara. Mi smo sada u situaciji da osjetimo posljedice te činjenice. Jedino što bi se moglo desiti jeste da se anuliraju ta dejstva,a činjenica je da još uvijek imamo otvoren postupak na Ustavnom sudu po zahtjevu za ocjenu ustavnosti, koji je još u aprilu prošle godine, podnio zamjenik premijera Federacije. U smislu ocjene ustavnosti ovih ocjena i dopunama, ukoliko bi Ustavni sud donio odluku da Zakon nije ustavan, onda bismo se vratili na početno stanje, ali mi smo trenutno prihvatili ovu realnost koja je nastupila, a budžet je planiran u skladu s tim“, naglasila je Softić-Kadenić.

Sindikati su najavili potencijalne proteste, kao i mogući štrajk, oboje potaknuto nezadovoljstvom prouzrokovanim odlukom Vlade o povećanju plate budžetskim korisnicima za 5%, kojih je negdje oko 14 500. Koordinacija sindikata je tražila da to bude jednako za sve, tačnije 120 KM za sve.

Shodno tome, Softić-Kadenić kaže kako je nije strah niti protesta ni štrajka, jer su to legitimni načini i mehanizmi izražavanja nezadovoljstva u sindikalnoj borbi.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Softić-Kadenić je jučer preuzela dužnost vršitelja dužnosti premijera Kantona Sarajevo, prenosi TVSA. […]

Back to top button
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia