online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaKultura

Predstavljena monografija “Austrougarske utvrde u BiH”

U rezidenciji Austrijske ambasade u Sarajevu danas je predstavljena monografija “Austrougarske utvrde u Bosni i Hercegovini”, autora Manuela Martinovića.

Monografija pruža opsežan pregled utvrda u cijeloj BiH, koje su nastale u austrougarskom periodu, s informacijama o njihovom trenutnom statusu i s brojnim fotografijama. Na 672 stranice u slici i riječi opisuje 271 objekt koji se nalazio ili nalazi u 44 različita mjesta u BiH. Osim utvrda, prikazane su i kasarne, logistički objekti kao što su skladišta, željeznički, poštanski, cestovni, riječni i pomorski promet, zračne baze, vojne bolnice, vojna groblja i spomenici.

Ambasadorica Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann je rekla da se iz monografije i slika koje sadrži, može vidjeti kako je Austro-Ugarska bila aktivna u BiH i koliko je doprinjela ovoj zemlji.

– Vrlo smo ponosni da danas možemo da predstavimo tu važnu knjigu, ne samo za nas Austrijance, nego i za čitavu BiH, njenu istoriju, turizam. Austro-Ugarska je bila prisutna ne samo u većim gradovima, nego i u malim općinama. Posebno impresionira što je u knjizi sve detaljno predstavljeno i opisano – dodala je Hartmann.

Autor monografije Manuel Martinović, inače pravnik po struci, rekao je da mu je istraživanje fortifikacija hobi, posebno austrougarski period. Monografija je nastala nakon dugogodišnjeg istraživanja, prevashodno terenskog, pa i arhivskog u dogovoru s HKD “Napredak”.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia