online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Magazinović: Pristupanje Eurotransplantu pojačat će kapacitete transplantacijske medicine u BiH

Na 19. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, bez ijednog glasa protiv, usvojena je poslanička inicijativa Saše Magazinovića kojom se Ministarstvo civilnih poslova BiH zadužuje da u roku od 30 dana, u saradnji s entitetskim ministarstvima zdravstva, obavijesti Vijeće ministara BiH o namjeri za pridruživanje Bosne i Hercegovine Međunarodnoj fondaciji za razmjenu organa Eurotransplant.

U obrazloženju inicijative se navodi kako bi priključivanje BiH Eurotransplantu omogućilo preživljavanje pacijentima kojima je neophodna transplantacija organa, te istovremeno razvijanje transplantacijske medicine u cijeloj BiH pod stručnim pokroviteljstvom samog Eurotransplanta.

Trenutna situacija je takva da je Bosna i Hercegovina jedina država u regiji koja nema nikakav odnos s Eurotransplantom jer je posljednja aktivnost u vezi s pokušajem uključivanja u ovu mrežu bila 2010. i 2011. godine i nije rezultirala konkretnim aktivnostima. Od tada su, osim Hrvatske i Slovenije, velike pomake učinile i Srbija i Crna Gora, samo BiH nije ni pokušala. Članom Eurotransplanta ne može postati entitet, kanton, već samo država.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia