online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Predsjedavajući OSCE-a: Borbu protiv korupcije u regionu stavili smo u vrh liste prioriteta

Predsjedavajući Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je danas u Sarajevu da je borba protiv korupcije na vrhu liste prioriteta njegovog predsjedavanja, javlja Anadolija.

Nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem Osmani je istakao je da “borba protiv korupcije predstavlja ključni prioritet za regiju” te je poručio da je OSCE, kroz rad svoje misije, odigrao važnu ulogu u izradi ključnih propisa u toj sferi.

“Razgovarali smo i o aktuelnim prioritetima naše organizacije, kao i o saradnji između OSCE-a i Bosne i Hercegovine, koja je država domaćin jedne od najvećih operacija OSCE-a na terenu. Kao što znate, OSCE prolazi period ispunjen brojnim izazovima. Principi Helsinškog završnog dokumenta urušeni su ratom koji Rusija vodi u Ukrajini. Međutim, nismo spremni na predaju. Sasvim suprotno, tokom našeg predsjedavanja odlučni smo da očuvamo naše zajedničke vrijednosti i obaveze, dok tragamo za mogućnostima za ponovnom uspostavom dijaloga, koji predstavlja temeljnu okosnicu naše saradnje”, rekao je Osmani.

Dodao je da su posljedice rata veoma ozbiljne i predstavljaju sve veći problem za sve države i njihove narode, što je kako je kazao još jedan od razloga da “ostvarimo još intenzivniju saradnju i tragamo za koordiniranim regionalnim odgovorom”.

“Sve to se podjednako odnosi i na našu regiju – Jugoistočnu Evropu. Godinama ranije, krenuli smo putem reformi i razvoja. Veoma je važno da teške godine naše prošlosti ostanu iza nas i da zajednički pogled okrenemo ka budućnosti, zajedno i ujedinjeni. U tom cilju, ponovio sam u razgovoru sa ministrom Konakovićem koliko je važno da Bosna i Hercegovina započne sa efikasnim dijalogom povjerenja, premosti razlike i pronađe put za prevazilaženje nesuglasica i prevladavanje izazova”, poručio je Osmani.

Dodao je da je saradnja između Bose i Hercegovine i OSCE-a dovela do nastanka mnogobrojnih dobrih primjera koji se mogu primijeniti i drugdje i time doprinijeti realizaciji važnih javnih politika i procesa.

Na kraju je poručio da će, vođen zajedničkim vrijednostima i obavezama, tokom predsjedavanja OSCE-om raditi na promovisanju mira i stabilnosti.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia